Je maag is – na de mond – het eerste station van de spijsvertering. Hier worden voedingsmiddelen afgebroken in kleine stukjes en klaar gemaakt voor de reis door het lichaam. Tijdens dit proces wordt wat niet nodig is direct afgevoerd als ‘afval’ en gaat via de nieren naar de blaas of wordt via de ontlasting afgevoerd. De rest wordt netjes afgeleverd via het bloed bij organen, spieren, gewrichten, hersenen en alle andere cellen, zodat je gezond en sterk door het leven gaat.
Echter: komt er iets verkeerds naar binnen, dan merk je dat ook meteen in diverse maagklachten. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of zelfs overgeven zijn dan maag- en darmklachten die zich daarbij uiten. En ja: darmklachten zijn vaak onlosmakelijk verbonden met de klachten aan je maag, omdat ze samen het spijsverteringsstelsel vormen.
Wat verstaan we onder maagklachten?
Onder maagklachten verstaan we eigenlijk alle klachten die te maken hebben met maag- en darmen en je spijsverteringsstelsel. Dus ook een prikkelbare darm, obstipatie, diarree en buikpijn horen bij deze klachten. Maagklachten lopen nogal uiteen en hebben vaak verschillende oorzaken die samen voor veel constipatie zorgen.
Van een simpele zure oprisping en boer tot aan rennen naar het toilet: als het met de maag (en darmen) te maken heeft, dan valt het onder maagklachten. Overigens spreken we wel echt van maagklachten wanneer deze langer dan een paar weken aanhouden en op regelmatige basis terugkomen. Een keer last hebben van brandend maagzuur door een overvloedige maaltijd of tijdens de zwangerschap is wel vervelend, maar gaat vaak weer op korte termijn over.
Maag- & darmklachten
Zoals gezegd worden maag en darmen onder één noemer geplaatst, omdat deze onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Soms worden darmklachten juist verward met maagklachten, omdat het hier om klachten aan het gehele spijsverteringskanaal gaat. En het soms zelfs lastig aan te wijzen is of het nu puur om de maag of om de darmen gaat.
Buikpijn kan soms doorstralen in het lichaam, waardoor het aanwijzen van de bron niet eenvoudig is. Zo zal je bijvoorbeeld een misselijk gevoel kunnen hebben met maagkrampen, wanneer je last hebt van pds, ofwel prikkelbare darm syndroom. Een ontsteking aan de dikke darm kan pijnlijke darmkrampen geven, maar ook merkbaar zijn in een verminderde eetlust of gepaard gaan met brandend maagzuur. Het is dus heel normaal dat maagklachten samengaan met last van de darmen hebben.
Oorzaken van maagklachten
Maag- en darmklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan het een uiting zijn van een voedselallergie, maar ook van overmatige stress. Misschien heb je een voedselvergiftiging of juist last van de galblaas door galstenen. En wat dacht je van een te druk leven met verkeerde voeding en te weinig beweging?
Daarnaast kunnen maag- en darmklachten ook een uiting zijn van een andere aandoening. Zo ervaar je ook pijn in maag- en darmstreek bij een acute blindedarmontsteking. Het is daarom belangrijk om eerst te achterhalen waar de maag- en darmklachten vandaan komen en niet om alleen de symptomen te bestrijden.
Symptomen van maagklachten
Maagklachten kunnen zich op de volgende manieren uiten:
- opgeblazen gevoel;
- overmatig boeren (last van gasvorming);
- brandend maagzuur;
- pijnlijke steken;
- misselijkheid (soms gepaard met overgeven);
- maagkrampen;
- darmkrampen;
- obstipatie of juist diarree.
De symptomen verschillen vaak per achterliggende aandoening en natuurlijk per persoon. De symptomen kunnen ook met elkaar gepaard gaan. Zo kunnen last van gasvorming en maagkrampen samengaan of misselijkheid met brandend maagzuur.
Behandelen van maag- en darmklachten
Veel maag- en darmklachten worden symptomatisch behandeld. Dit houdt in dat er puur naar de klacht gekeken wordt en dat deze wordt weggenomen. In de reguliere geneeskunde wordt er bijvoorbeeld een diarreeremmer voorgeschreven bij diarree en maagzuurremmers ter behandeling van brandend maagzuur. (in de functionele geneeskunde is geen ruimte voor maagzuurremmers!).
Natuurlijk is het fijn om symptomen waar je direct veel last van hebt weg te nemen, maar het is vele malen beter om te achterhalen waarom je maag- en darmklachten ervaart. Vooral als ze langer aanhouden dan een paar dagen. Er kan dan namelijk iets anders met je aan de hand zijn en het helpt dan niet om enkel de symptomen te bestrijden.