Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Effectief omgaan met Overgangklachten: Tips en advies

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het kan echter gepaard gaan met onplezierige symptomen en klachten, wat een uitdaging kan zijn voor veel vrouwen. Of het nu gaat om opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen of gewichtstoename, het is belangrijk om te begrijpen wat er in uw lichaam gebeurt en hoe u uw klachten kunt verminderen.

In deze sectie willen we u waardevolle tips en adviezen geven over hoe u effectief kunt omgaan met overgangsklachten. We bespreken de verschillende symptomen van de overgang en de mogelijke oorzaken, zoals hormonale disbalans. Ontdek hoe u uw overgangsklachten kunt verminderen en weer op uw gemak kunt voelen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar kan gepaard gaan met onplezierige symptomen en klachten.
 • Symptomen van de overgang zijn onder meer opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen en vermoeidheid.
 • Hormonale disbalans kan een van de oorzaken zijn van overgangsklachten.
 • Er zijn verschillende manieren om overgangsklachten te verminderen, waaronder levensstijlaanpassingen, natuurlijke remedies en hormoontherapie.
 • Beweging, voeding en supplementen kunnen een positieve invloed hebben op overgangsklachten.

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw waarbij de menstruatiecyclus stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Dit komt doordat de productie van vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, afneemt. De overgang wordt ook wel de menopauze genoemd, en duurt gemiddeld 4-5 jaar.

Tijdens de overgang kunnen er verschillende symptomen optreden, die bekend staan als overgangsverschijnselen, en veroorzaakt worden door schommelingen in de hormonen. Deze schommelingen kunnen de volgende overgang symptomen veroorzaken:

 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Slaapproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid

Deze symptomen kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven en het welzijn van vrouwen tijdens de overgang. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat er in het lichaam gebeurt tijdens deze fase en hoe u met deze overgangsklachten kunt omgaan.

“Tijdens de overgang kunnen er verschillende symptomen optreden, die bekend staan als overgangsverschijnselen, en veroorzaakt worden door schommelingen in de hormonen.”

De overgang kan op verschillende leeftijden beginnen, maar meestal start deze tussen de 45 en 55 jaar oud. De overgang kan ook eerder beginnen door chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van de eierstokken, chemotherapie of bestralingen.

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang duurt gemiddeld 4-5 jaar, maar kan ook langer of korter duren. Sommige vrouwen ervaren overgangsklachten voor een kortere periode, terwijl anderen hier langer last van hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat elke vrouw anders is en dat de symptomen van de overgang voor iedereen verschillend kunnen zijn.

Is de overgang hetzelfde als de menopauze?

De overgang wordt vaak verward met de menopauze, maar deze termen betekenen niet hetzelfde. De menopauze treedt op wanneer de menstruatiecyclus volledig stopt en er een jaar voorbij is gegaan zonder menstruatie. De menopauze is dus een momentopname, terwijl de overgang een fase in het leven van elke vrouw is.

Veelvoorkomende overgangsklachten

Een van de meest voorkomende overgangsklachten bij vrouwen zijn opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen en vermoeidheid. Deze klachten hebben een grote impact op het dagelijks leven en kunnen het gevoel van welzijn aanzienlijk verminderen.

Opvliegers en nachtzweten zijn symptomen die vaak voorkomen tijdens de overgang en worden veroorzaakt door een verandering in de hormoonspiegels. Vrouwen kunnen een plotselinge warmtegolf ervaren, vaak gevolgd door rillingen en zweten. Dit kan ongemakkelijk zijn en tot slaapproblemen leiden, wat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag.

Stemmingswisselingen zijn een ander veelvoorkomend symptoom van de overgang. Vrouwen kunnen merken dat hun emoties onvoorspelbaar zijn en dat ze zich snel boos, verdrietig of prikkelbaar voelen. Dit kan sociale interacties beïnvloeden en kan zelfs tot depressie leiden in sommige gevallen.

Gewichtstoename is een ander veelvoorkomend symptoom van de overgang. Hormonale veranderingen en veranderingen in het metabolisme kunnen leiden tot extra vetopslag, vooral in de buikstreek. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziekten.

Slaapproblemen en vermoeidheid zijn ook symptomen die vaak voorkomen tijdens de overgang. Vrouwen kunnen moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, wat kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag.

Veelvoorkomende overgangsklachten bij vrouwen Symptomen
Opvliegers Plotselinge warmtegolven, zweten, rillingen
Nachtzweten Overmatig zweten tijdens de nacht
Stemmingswisselingen Onvoorspelbare emotionele reacties
Gewichtstoename Extra vetopslag, vooral in de buikstreek
Slaapproblemen Moeite met in slaap vallen of doorslapen
Vermoeidheid Slaperigheid overdag, verminderde energie

Als u deze symptomen ervaart, weet dan dat u niet alleen bent. Er zijn verschillende manieren om uw ongemak te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Lees verder voor meer informatie over hoe u effectief kunt omgaan met overgangsklachten.

Hormonale disbalans en de overgang

Tijdens de overgang kan er sprake zijn van een hormonale disbalans. Dit komt doordat de productie van oestrogeen en progesteron, twee hormonen die een belangrijke rol spelen in het reguleren van de menstruatiecyclus, afneemt. De hormonale veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden, kunnen leiden tot verschillende overgangsklachten.

Een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang is opvliegers, waarbij u plotseling een intens gevoel van warmte ervaart dat gepaard kan gaan met zweten en hartkloppingen. Hoewel de exacte oorzaak van opvliegers niet volledig begrepen wordt, wordt aangenomen dat ze het gevolg zijn van een disbalans in de hormonen oestrogeen en progesteron.

Naast opvliegers kunnen hormonale veranderingen tijdens de overgang ook leiden tot andere symptomen zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en slaapproblemen.

hormonale disbalans en overgang

Er zijn verschillende manieren om hormonale disbalans tijdens de overgang aan te pakken. Hormoonvervangende therapie (HRT) kan bijvoorbeeld helpen om de hormoonspiegels in uw lichaam te reguleren. HRT is echter niet voor iedereen geschikt en kan bijwerkingen hebben.

Er zijn ook natuurlijke remedies beschikbaar om hormonale disbalans te verminderen, zoals het gebruik van kruiden. Zo wordt bijvoorbeeld zwarte cohosh vaak gebruikt om opvliegers te verminderen en wordt soja aanbevolen vanwege de fyto-oestrogenen die het bevat, die vergelijkbaar zijn met het hormoon oestrogeen.

Het is altijd belangrijk om met uw arts te praten voordat u begint met het gebruik van supplementen of kruiden, vooral als u al medicijnen gebruikt of een voorgeschiedenis heeft van gezondheidsproblemen.

Tips voor het omgaan met overgangsklachten

De overgang kan een uitdagende tijd zijn voor veel vrouwen. De symptomen van de overgang variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende symptomen zijn opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Hier zijn enkele tips om u te helpen deze symptomen te verminderen en effectief om te gaan met overgangsklachten:

Begrijp de symptomen van de overgang

Voordat u kunt beginnen met het omgaan met overgangsklachten, moet u begrijpen wat u doormaakt. De symptomen van de overgang worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in uw lichaam. Hormonale disbalans is een van de belangrijkste oorzaken van overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Door te begrijpen wat er in uw lichaam gebeurt, kunt u beter voor uzelf zorgen tijdens deze uitdagende periode.

Maak aanpassingen aan uw levensstijl

Een gezonde levensstijl kan helpen om overgangsklachten te verminderen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, en een gezonde voeding met veel fruit, groenten en volkoren producten. Het verminderen van cafeïne en alcohol kan ook de symptomen van de overgang verminderen.

Ontspanningstechnieken

Stress kan de symptomen van de overgang verergeren. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kan helpen om stress te verminderen en de symptomen van de overgang onder controle te houden.

Natuurlijke remedies

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten. Dit omvat kruiden zoals zwarte cohosh, rode klaver en soja. Het gebruik van vitaminesupplementen zoals vitamine E en vitamine B6 kan ook helpen om de symptomen van de overgang te verminderen.

Zoek ondersteuning

Het kan waardevol zijn om te praten met vrienden, familie en/of een zorgverlener over uw ervaringen tijdens de overgang. Zij kunnen u ondersteunen en u helpen om beter om te gaan met de symptomen van de overgang.

Door deze tips te volgen kunt u effectief omgaan met overgangsklachten en weer op uw gemak voelen. Vergeet niet dat u niet alleen bent en dat er opties zijn om verlichting te vinden en beter voor uzelf te zorgen tijdens deze uitdagende periode.

Bewegen tijdens de overgang

Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en het kan ook helpen bij het verminderen van overgangsklachten. Tijdens de menopauze ervaren veel vrouwen gewichtstoename en hormonale disbalans, waardoor regelmatige lichaamsbeweging van essentieel belang is.

Maar welke oefeningen zijn het meest geschikt tijdens de overgang? Hier zijn enkele suggesties:

Oefening Beschrijving
Cardio-oefeningen Cardio-oefeningen, zoals wandelen, joggen, zwemmen, fietsen of dansen, kunnen helpen bij het verminderen van gewichtstoename en het verbeteren van de hormonale balans.
Krachttraining Krachttraining kan helpen bij het vergroten van de spiermassa en het verhogen van de stofwisseling, wat kan leiden tot gewichtsverlies en vermindering van overgangsklachten.
Yoga Yoga kan helpen bij het verminderen van stress en angst, die vaak voorkomen tijdens de overgang. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en balans.

Het is belangrijk om een oefening te kiezen die bij u past en die u leuk vindt om te doen. Begin langzaam en bouw geleidelijk op. Het is beter om regelmatig te bewegen, zelfs als het slechts 30 minuten per dag is, dan om af en toe intensief te sporten.

Naast regelmatig bewegen, is het ook belangrijk om voldoende te rusten en te slapen. Vermijd ook het eten van te veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen, en kies voor een gezond dieet met veel verse groenten, fruit en eiwitrijk voedsel.

Bewegen tijdens de overgang

Tips voor voeding en supplementen tijdens de overgang

Een uitgebalanceerd dieet en de juiste supplementen kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen en uw lichaam gezond te houden.

Voedingsmiddelen om te vermijden tijdens de overgang

Sommige voedingsmiddelen kunnen overgangsklachten verergeren, zoals:

 • Cafeïne
 • Alcohol
 • Suiker
 • Pittig eten
 • Bewerkte voedingsmiddelen

Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of te verminderen om te zien of het uw symptomen verbetert.

Voedingsmiddelen die kunnen helpen tijdens de overgang

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen en een hormonale balans te behouden. Probeer de volgende voedingsmiddelen aan uw dieet toe te voegen:

 • Soja: bevat fyto-oestrogenen die kunnen helpen bij het reguleren van oestrogeen niveaus in het lichaam
 • Zoete aardappelen: bevatten fyto-oestrogenen en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel
 • Flaxseeds: bevatten lignanen die kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten
 • Vis: rijk aan omega-3 vetzuren die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en gewrichtspijn
 • Donkere, bladgroenten: bevatten calcium en andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het behoud van sterke botten

Supplementen die kunnen helpen tijdens de overgang

Bepaalde supplementen kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten en het behouden van een hormonale balans. Praat altijd met uw arts voordat u supplementen gaat gebruiken. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

Supplement Voordelen
Omega-3 vetzuren Kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en gewrichtspijn
Vitamine D Kan helpen bij het behoud van sterke botten
Rode klaver Kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten
Zwarte cohosh Kan helpen bij het verminderen van opvliegers en stemmingswisselingen

Zorg ervoor dat u altijd hoogwaardige supplementen kiest en de aanbevolen dosering volgt.

Door een gezond dieet en de juiste supplementen te gebruiken, kunt u de symptomen van de overgang verminderen en uw lichaam gezond houden.

Stressmanagement en Ondersteuning tijdens de Overgang

De overgang kan voor veel vrouwen een stressvolle tijd zijn, en kan gepaard gaan met stemmingswisselingen en andere emotionele uitdagingen. Het is daarom belangrijk om tijdens deze periode van het leven extra aandacht te besteden aan stressmanagement en ondersteuning.

Hier zijn enkele technieken en strategieën die kunnen helpen bij het verminderen van stress en het vinden van emotionele ondersteuning:

Oefeningen om stress te verminderen

Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen allemaal helpen bij het verminderen van stress en angst tijdens de overgang. Probeer dagelijks wat tijd vrij te maken voor ontspanningsoefeningen, zelfs als het maar een paar minuten is.

Praat met vrienden en familie

Praten over uw ervaringen en gevoelens met vrienden en familie kan u helpen om te gaan met de emotionele ups en downs van de overgang. Het kan helpen om te weten dat u niet alleen bent en dat anderen soortgelijke ervaringen hebben gehad.

Zoek professionele hulp

Om precies te bepalen welke supplementen het meest geschikt zijn voor uw specifieke behoeften tijdens de overgang, nodig ik u uit voor een persoonlijk consult. Tijdens deze afspraak kunnen we een wangslijm analyse uitvoeren. Deze analyse stelt ons in staat om nauwkeurig te bepalen welke vitaminen en mineralen uw lichaam nodig heeft. Op deze manier kunnen we een op maat gemaakt supplementenplan opstellen dat perfect aansluit bij uw unieke situatie. Samen zorgen we ervoor dat u de overgang zo comfortabel en gezond mogelijk doorkomt.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is essentieel voor het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde emotionele balans. Probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden en zorg ervoor dat u voldoende slaapt om uitgerust te blijven.

Neem deel aan een ondersteuningsgroep

Overweeg om deel te nemen aan een ondersteuningsgroep voor vrouwen in de overgang. Dit kan een veilige en ondersteunende omgeving bieden om te praten over uw ervaringen en om advies en steun van anderen te krijgen die soortgelijke uitdagingen doormaken.

Vind manieren om te ontspannen

Vind manieren om te ontspannen die voor u werken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een boek te lezen, naar muziek te luisteren, te wandelen in de natuur, een warm bad te nemen, of iets anders dat u helpt om te ontspannen en te kalmeren.

Door deze technieken en strategieën te gebruiken, kunt u stress verminderen en de emotionele uitdagingen van de overgang beter het hoofd bieden. Onthoud dat het normaal is om emoties te ervaren tijdens deze periode van het leven, en dat er verschillende manieren zijn om ondersteuning te vinden en ermee om te gaan.

Natuurlijke remedies voor overgangsklachten

Als u op zoek bent naar natuurlijke manieren om uw overgangsklachten te verminderen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder hebben we enkele van de meest populaire natuurlijke remedies voor overgangsklachten opgesomd:

Remedie Beschrijving
Plantaardige oestrogenen Sommige kruiden, zoals zwarte cohosh en rode klaver, bevatten plantaardige oestrogenen die kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.
Vitamine E Vitamine E kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten, en het verbeteren van de algehele huid- en haarconditie.
Acupunctuur Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van opvliegers, nachtelijk zweten en slaapproblemen.
Ontspanningstechnieken Technieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhaling kunnen helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
Essentiële oliën Sommige essentiële oliën, zoals lavendel en salie, kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Het is belangrijk om op te merken dat natuurlijke remedies niet voor iedereen werken en dat het altijd belangrijk is om met uw huisarts te praten voordat u nieuwe supplementen of kruiden aan uw dieet toevoegt. Sommige kruiden kunnen interfereren met andere medicijnen die u neemt of gezondheidsproblemen verergeren.

Voordat u een natuurlijke remedie probeert, is het belangrijk om te onderzoeken of het veilig en effectief is voor uw specifieke symptomen en situatie.

Conclusie

De overgang kan een uitdagende tijd zijn voor vrouwen, maar het is mogelijk om effectief om te gaan met de symptomen en weer op uw gemak te voelen. In dit artikel hebben we besproken wat de overgang is en de verschillende symptomen die kunnen optreden. We hebben ook tips en adviezen gegeven over hoe u kunt omgaan met overgangsklachten, waaronder het aanpassen van uw levensstijl en voeding, het vinden van natuurlijke remedies en het beoefenen van stressmanagementtechnieken.

Neem uw overgangsklachten serieus

Het is belangrijk om uw overgangsklachten serieus te nemen en er niet van uit te gaan dat ze vanzelf verdwijnen. Door proactief te zijn en de juiste stappen te nemen, kunt u uw symptomen verminderen en uw kwaliteit van leven verbeteren.

Vind Uw Weg door de Overgang met Persoonlijke Begeleiding

Er bestaan vele methoden om overgangsklachten aan te pakken, en het is mogelijk dat sommige benaderingen beter bij u passen dan andere. Daarom ben ik hier om u te begeleiden in het vinden van de juiste oplossingen voor uw unieke situatie.

Zelfs kleine veranderingen in uw leefstijl en dieet kunnen een aanzienlijk positieve impact hebben op het verlichten van uw overgangsklachten. Onthoud dat u niet alleen staat in dit proces. Naast steun van vrienden en familie, bied ik als professional de hulp die u nodig heeft.

Met mijn begeleiding en uw bereidheid om verschillende opties te verkennen, zorgen we samen dat de overgangsperiode een positieve en goed beheersbare fase in uw leven wordt.

FAQ

Wat zijn de symptomen van de overgang?

De symptomen van de overgang kunnen variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen en vermoeidheid.

Wat veroorzaakt overgangsklachten?

Overgangsklachten worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam, met name een afname van oestrogeen en progesteron. Deze veranderingen kunnen leiden tot symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Zijn er natuurlijke remedies voor overgangsklachten?

Ja, er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van kruiden zoals rode klaver en het aanpassen van de voeding en levensstijl.

Hoe kan ik het beste omgaan met opvliegers tijdens de overgang?

Er zijn verschillende manieren om met opvliegers om te gaan, zoals het vermijden van triggers zoals alcohol en cafeïne, het dragen van lichtere kleding en het gebruik van verkoelende producten zoals een ventilator of koelelementen.

Zijn er specifieke voedingsmiddelen die kunnen helpen bij overgangsklachten?

Ja, bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten. Voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen, zoals soja en lijnzaad, kunnen bijvoorbeeld een gunstig effect hebben.