Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Heb je de diagnose fibromyalgie gekregen?

Fibromyalgie is een erkend ziektebeeld, maar toch is het lastig om te achterhalen of je fibromyalgie hebt of niet. Dat komt omdat het niet aan te wijzen is op medische scans en via bloedonderzoeken. Het lijkt namelijk ergens een beetje op reuma, maar toch heeft het er helemaal niets mee te maken.

Het wordt wel eens weke delen reuma genoemd om onderscheid te maken tussen reuma en fibromyalgie. De naam fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn van spieren en vezel’. Met vezel wordt dan het vezelig bindweefsel bedoeld. De vertaling van fibromyalgie duidt wel heel duidelijk aan waar je last van hebt: pijn in het lichaam.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden aandoening (want zo is het door de wereldgezondheidsorganisatie gecategoriseerd) van het lichaam. Het gaat gepaard met een constante pijn op drukpijnlijke plekken in het lichaam, maar ook in de spieren en rondom gewrichten.

Het gaat gepaard met veel klachten die ook andere oorzaken kunnen hebben, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, nervositeit, stijve spieren en hoofdpijn. Door veel wetenschappers wordt fibromyalgie nog niet voor vol aangezien, omdat er geen regulier aanwijsbare oorzaken of abnormaliteiten in het lichaam aan te wijzen zijn. Hierdoor wordt de diagnose ‘fibromyalgie’ vaak te laat gesteld. 

Fibromyalgie

 

Oorzaken van fibromyalgie

Er is regulier gezien nog maar heel weinig bekend rondom fibromyalgie en dus ook waarom iemand fibromyalgie ontwikkelt. Er wordt regulier gezien nog heel veel onderzoek naar gedaan om zo wellicht vroegtijdig te signaleren dat iemand fibromyalgie kan ontwikkelen. In de reguliere medische literatuur wordt er over mogelijke oorzaken gespeculeerd. Een van de mogelijke oorzaken voor fibromyalgie is erfelijkheid. Het komt namelijk soms in dezelfde families voor. Maar het hoeft geen vaste factor voor het ontwikkelen van dit ziektebeeld te zijn.

Holistisch natuurkundig gezien hebben Naturopaten hier een ander beeld bij.
Andere oorzaken waar wetenschappers aan denken zijn:

 • langdurige psychische of lichamelijke stress;
 • een (onbehandelde) virale of bacteriële infectie;
 • een zeer zware, gecompliceerde bevalling.

De oorzaken waarover gespeculeerd wordt, duiden wel allemaal op hetzelfde: overmatige blootstelling aan stress voor het lichaam (bevalling, infectie) of het hoofd.

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie kent verschillende symptomen, namelijk:

 • spierpijn;
 • drukkende pijn in verschillende drukpunten van het lichaam (keel, borst, schouders, nek, ellebogen, billen, heupen, onderrug en knieën);
 • diffuse pijn rondom gewrichten op de aanhechtingsplekken van spieren en pezen;
 • hoofdpijn en hevige migraines;
 • stijfheid bij het opstaan uit bed of na lang te hebben gezeten in eenzelfde houding;
 • vermoeidheid en slecht slapen;
 • concentratieproblemen;
 • darmproblemen.
fibromyalgie symptonen

Fibromyalgie gaat vaak gepaard met het moeilijk te kunnen verwerken van prikkels van buitenaf. Een feestje, dagje uit of een treurige gebeurtenis wordt maar moeilijk door het lichaam verwerkt. Hierdoor kan je nog dagen erna last hebben van verschillende klachten, zoals verminderde eetlust, een apathisch gevoel (afgesloten van de buitenwereld) en uiteraard pijn in het lichaam.

Pijn en fibromyalgie

Fibromyalgie gaat eigenlijk altijd gepaard met pijn in meerdere of mindere mate. Uit reguliere medische onderzoeken is gebleken dat het lichaam van fibromyalgiepatiënten pijnprikkels niet goed kan verwerken in het centraal zenuwstelsel, waardoor patiënten eigenlijk nooit pijnvrij zijn. De pijn varieert van lichte tot zware pijnen in en rondom de gewrichten. Ook spierpijn komt veelvuldig voor bij fibromyalgie, evenals hoofdpijn.

Deze pijnen worden allemaal veroorzaakt door de pijnlijke druk in het lichaam. Op koude, kille en vochtige dagen is de pijn meestal heviger. Dat geldt ook voor de stijve spieren. Het hebben van chronische pijn bij fibromyalgie vraagt heel veel van het lichaam, waardoor dus vermoeidheid, slaapstoornissen en concentratieproblemen ontstaan. Meestal ontstaat er een vicieuze cirkel tussen de pijn en de vermoeidheid, want een vermoeid lichaam heeft eerder pijn met alle gevolgen van dien.

Fibromyalgie en vrouwen

Wist je dat fibromyalgie vooral vrouwen treft? Ongeveer 90% van de fibromyalgiepatiënten is namelijk vrouw. Wat daar precies de reden voor is, is nog niet duidelijk. Wel is het duidelijk dat bijna 2 procent van de bevolking fibromyalgie heeft. Het openbaart zich vaak op een leeftijd tussen de 25 en 40 jaar, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. 

Fibromyalgie en reuma: wat is het verschil

Het grote verschil tussen fibromyalgie en reuma is dat er bij reuma ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Hoewel de pijnklachten op elkaar lijken, zal je bij fibromyalgie geen ontstekingen in de gewrichten hebben. Meestal komt je hier na een onderzoek in het ziekenhuis achter tijdens een bezoek aan de reumatoloog. Qua klachten lijken beide ziektebeelden namelijk wel op elkaar.

Behandelen van fibromyalgie

Fibromyalgie is nog een relatief nieuw ziektebeeld waar door de reguliere geneeskunde nog heel veel onderzoek naar wordt gedaan. Er is daarom in de reguliere geneeskunde nog niet echt een behandelmethode die fibromyalgie op zich geneest. Dit heeft ook te maken met het feit dat de oorzaak van de fibromyalgie zo moeilijk te achterhalen is voor artsen en wetenschappers.

Naturopaten hebben hier een heel andere kijk op. Wel zijn er steeds meer verschillende behandelmethodes die helpen om de bijkomende klachten te verlichten. Acupunctuur is er daar bijvoorbeeld een van, maar ook gecontroleerde bewegingstherapie, ontspanningstherapie ter verlaging van stress en zelfs het gebruiken van antidepressiva en pijnstillers. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ontdek de Geheimen van Jouw Gezondheid voor Slechts €99,-

Duik dieper in de wereld van jouw persoonlijke gezondheid met onze geavanceerde, op maat gemaakte gezondheidsanalyse. Deze analyse onthult jouw unieke gezondheidsbehoeften en helpt ons de ideale aanpak voor jou te bepalen, of het nu gaat om natuurlijke supplementen of gespecialiseerd leefstijladvies.

Maar dat is slechts het begin.

Na de analyse krijg je toegang tot een persoonlijk gezondheidsplan, zorgvuldig samengesteld door onze deskundigen. Dit plan is ontworpen om jouw algehele welzijn te verbeteren, en legt een solide basis voor indrukwekkende resultaten met onze geavanceerde methoden.

Ben je klaar voor een transformatie in gezondheid? Zet vandaag nog de eerste stap met ons Gezondheidsherstel Traject. Ervaar de kracht van een op maat gemaakt gezondheidsplan en boek nu jouw afspraak.

De Beste Natuurgeneeskundige Behandelingen

Oog voor de patiënt

Volledig individueel gerichte behandelingspakketten voor het beste resultaat

Meer dan 35 jaar ervaring

Internationaal & Nederlandse ervaring en geregistreerd in naturopatie

Samenwerking met laboratoria

Diverse onderzoeken bij onderzoeksinstituten over de gehele wereld.

Holistische behandelingen

Mijn behandelingen zijn per patiënt samengevoegd in een behandelingsformule

Mijn Specialisaties Zijn:

Maak Vandaag Je Afspraak voor je Gezondheidsanalyse

Wil jij afrekenen met rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, hernia, reuma of andere vervelende medische klachten? Wil jij de oorzaak van je probleem aanpakken in plaats van je symptomen te bestrijden?

of bel: 078 645 9149 / 06 511 50 192

Natuurgeneeskunde, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Rotterdam, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Ridderkerk