Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Gezond, ben jij het?

Gezond of gezondheid, wat is het?

Is het wat de dokters gezond noemen? Met andere woorden : je bent niet ziek, dus je bent gezond?

Of is het wat Rassie gezond noemt? Je bent in optimale gezondheid, je hebt een optimale fysieke en mentale functionaliteit en je voelt je happy in je vel.

Wat is het bij jou? Ach … wees niet teleurgesteld. Om echt OPTIMAAL gezond te zijn, dat is een heel proces.
Maar een proces dat echt wel kan gebeuren.

Gezond … of optimaal gezond, hoe word jij het? De snelweg naar optimaal gezond? Vergeet het bestrijden van symptomen met giftige middelen die in je medicijnen zitten. Je denkt dan misschien wel : ja maar, ik ben toch van mijn hoofdpijn of buikpijn af. Maar je maakt ook veel goede dingen kapot. Het is dus eigenlijk een beetje van de zotte.

Wanneer mensen vooral rond hun 50 ste levensjaar van alles beginnen te voelen dan wordt vaak veel te slappe waarschijnlijk goed bedoelde en achterstevoren ingezeten leefregels aangeboden.

Zo geeft men vaak aan mensen met hart- en vaatklachten, matige tot lichte zwaarlijvigheid, stress, bloeddrukproblemen en zo verder, dit advies: Ga elke dag 20 minuten wandelen. Maar dat lijkt plausibel maar dat is het niet.

Dat wandelen per definitie goede eigenschappen voor de mens bezit valt buiten kijf te stellen. Maar gewoon wandelen helpt niet om je hart en bloedsomloop systeem te verbeteren en dat is helaas bij weinig medicus bekend.

Hoe komt het dat gewoon wandelen niet genoeg is?

Omdat een mens van nature uit niet gebouwd is om altijd op hetzelfde tempo, op dezelfde vlakke grond, op dezelfde manier te wandelen.

Een mens is vanuit de oertijd zo gebouwd om te klimmen, springen, over oneffen stenenpaden en zo te wandelen.

Dit geeft als gevolg dat het tempo van het hart ook wisselt. Op zware stukken gaat je hartslag omhoog, op vlakke stukken gaat je hartslag naar beneden. Op sommige stukken ga je sneller vooruit en op sommige kom je maar mondjesmaat vooruit.

Het is net die afwisseling die je cardiovasculaire systeem versterkt en dus verbetert. Gezond & klachten zoals stress, bloeddruk …

Als jij momenteel leeft met klachten van stress, licht verhoogde bloeddruk en angst of depressieve gevoelens, krijg je vaak naast de medicijnen het advies om te rusten. Rusten is hier nu net niet de bedoeling. Maar bewegen (let op: op de goede manier) is echt wel de manier om naar optimale gezondheid te gaan.

Dat deze groep mensen zeker niet als een gek een sport matige activiteit moet gaan beoefenen staat ook vast. Het is belangrijk om hierbij juist om te gaan met bewegen, met name mijn 5 punten plan van beweging.

Gezond en 1 tip:

Een tip om zeker per direct in te zetten indien je last heb van bovengenoemde klachten en levenstoestand is om een kwartier lang het liefst in een bos of begroeide omgeving zachte en harde paden af te wisselen.

En misschien zelfs af en toe kleine sprongetjes van links naar rechts te nemen. Dit laatste alleen maar als je geen lage rug- of knieklachten hebt natuurlijk. Deze hele simpele beweging kan jou in staat stellen om op zijn minst een klein beetje van de cardiovasculaire effecten die je zo brood nodig hebt, te verbeteren.