Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Rugpijn of vermoed je Ischias?

Heb je tijdens het wandelen ineens veel pijn in slechts één been? Je voelt allerlei tintelingen, net alsof je lang op een been hebt gezeten. Ook kan deze pijn in de onderrug gevoeld worden. Deze pijn is zeer vermoeiend, voelt dof en vreemd aan en de oorzaak is niet altijd even makkelijk aan te wijzen. Het zou dan zomaar kunnen dat je last hebt van ischias.

Wat is ischias?

Voluit heet ischias ischiasneuralgie. In de toevoeging ‘neuralgie’ zit eigenlijk al de oorzaak van de rugpijn verscholen: het gaat hier namelijk om zenuwpijn (neuralgie). Meestal merken we hier het minste van, omdat de pijn uitstraalt naar de onderrug, bil en vervolgens naar één been en voet. Bij ischias zit er een zenuw klem (de nervus ischiadicus). Dit kan bijvoorbeeld komen door een langdurig aangehouden verkeerde zithouding, maar ook door een beginnende hernia. Hierbij drukt dan een tussenwervelschijf verkeerd op de zenuw. Overigens kan ischias ook een zenuwbeklemming in het bekken zijn. De uitstraling naar onderrug en benen is vaak hetzelfde.

Oorzaken van ischias

Er is niet één oorzaak aan te wijzen waarom iemand ischias heeft ontwikkeld. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn gekomen door een acute overbelasting door het sporten, maar ook een (auto)ongeluk, zware val op de rug en een verkeerde zit- of sta-houding kunnen de boosdoener zijn. Soms is het lastig te achterhalen waarom je ischias hebt gekregen, omdat de oorzaak en het gevolg (de uitstralende zenuwpijn) soms qua tijd uit elkaar liggen. Soms heeft ischias namelijk even de tijd nodig om te ontwikkelen, omdat de zenuwirritatie opbouwt. Toch wil ik wel graag met je proberen de oorzaak te achterhalen om zo een nieuwe ischiasepisode zoveel mogelijk te voorkomen.

ischias

Symptomen van ischias

Ischias kent verschillende symptomen, namelijk:

  • lage rugpijn;
  • (tintelende) pijnlijke uitstraling naar bil, benen en voeten;
  • gevoelloze tenen of een gevoelloze voet (met tintelingen);
  • pijnlijk been;
  • spieruitval in het onderbeen of de voet wat resulteert in bijvoorbeeld een klapvoet;
  • verlies van controle over de sluitspieren van darmen en blaas (incontinentie).

De symptomen kunnen per persoon variëren en ook per ischiasepisode anders zijn. Want de ene keer kan het om een kleine zenuwirritatie gaan en een andere keer om een hele zware. Dit maakt het soms lastig om de diagnose van ischiasneuralgie vast te stellen.

Pijn en ischias

Ischias gaat altijd gepaard met pijn die per persoon en hevigheid van de ischias varieert. Deze pijn kan zeurend aanwezig zijn, maar niet direct heel hinderend. Maar de pijn kan ook heel hevig zijn. Gecombineerd met het tintelende, uitvallende gevoel van een been, wordt lopen vaak heel moeilijk en pijnlijk. Om het symptoom ‘pijn’ te bestrijden, kan je een pijnstiller nemen. Dit wordt door de reguliere geneeskunde vaak voorgeschreven. Maar het is veel belangrijker dat de zenuwirritatie wordt weggenomen.

Rugklachten

Rugklachten komen bij heel veel mensen voor. Je bent vast niet de enige op het werk of in je omgeving die klaagt over uitval in een been of lage rugpijn. Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de spieren. Dit kan komen door een te intensieve training op de sportschool, maar ook door een verhuizing en zelfs door te lang zitten. Veel mensen in Nederland hebben een zittend beroep, waarbij er veel gevraagd wordt van de onderrug.

Deze rugklachten komen vaak voor en gaan soms met rust en een goede massage (zoals een drukpuntmassage) weer over. Het verschil met ischias is dat bij ischias de zenuw in de rug wordt bekneld. En deze zenuw moet vrij gemaakt worden. Dat is vaak een iets intensiever proces dan het herstel van gewone rugklachten. Echter is het wel verstandig hulp in te schakelen wanneer rugpijn (en pijn in zijn algemeenheid) langer aanhoudt dan een week.

Ischias of hernia: wat is het verschil

Ischias kan een voorbode zijn voor een aankomende hernia. Het grote verschil is tussen ischias en een hernia is dat bij ischias de zenuw bekneld is geraakt tussen een spier. Soms kan dit ook een tussenwervelschijf zijn en een spier. Bij een hernia zit de zenuw bekneld tussen een tussenwervelschijf, waarbij deze schijf vaak verschoven is. Ischias kan een hernia worden, maar dat hoeft niet. Wel is het belangrijk om ischias tijdig te laten behandelen, om de kans op een hernia – en dus een herniaoperatie – te vermijden en zelfs wel te voorkomen.

Behandelen van ischias

De behandeling van ischiasneuralgie bestaat vaak in eerste instantie uit het wegnemen van de blokkade (ook wel irritatie genoemd) rondom de beklemde zenuw. Zolang de zenuw door bijvoorbeeld andere spieren in de greep wordt gehouden, is dat vaak met diverse natuurlijke technieken en speciale oefeningen (altijd onder begeleiding van een beweegkundige) te verhelpen.

Natuurlijk ga ik op zoek naar de bron van de zenuwirritatie om gericht rug, bekken of heup te kunnen behandelen. Daarnaast zal er door een beweegkundige en natuurgeneeskundige gekeken worden of je de lichaamshouding moet veranderen. Misschien zit je wel verkeerd of draag je verkeerde schoenen. Samen met jou ga ik achterhalen hoe we dit kunnen verbeteren, zodat je pijnvrij door het leven kan.

Ontdek de Geheimen van Jouw Gezondheid voor Slechts €99,-

Duik dieper in de wereld van jouw persoonlijke gezondheid met onze geavanceerde, op maat gemaakte gezondheidsanalyse. Deze analyse onthult jouw unieke gezondheidsbehoeften en helpt ons de ideale aanpak voor jou te bepalen, of het nu gaat om natuurlijke supplementen of gespecialiseerd leefstijladvies.

Maar dat is slechts het begin.

Na de analyse krijg je toegang tot een persoonlijk gezondheidsplan, zorgvuldig samengesteld door onze deskundigen. Dit plan is ontworpen om jouw algehele welzijn te verbeteren, en legt een solide basis voor indrukwekkende resultaten met onze geavanceerde methoden.

Ben je klaar voor een transformatie in gezondheid? Zet vandaag nog de eerste stap met ons Gezondheidsherstel Traject. Ervaar de kracht van een op maat gemaakt gezondheidsplan en boek nu jouw afspraak.

De Beste Natuurgeneeskundige Behandelingen

Oog voor de patiënt

Volledig individueel gerichte behandelingspakketten voor het beste resultaat

Meer dan 35 jaar ervaring

Internationaal & Nederlandse ervaring en geregistreerd in naturopatie

Samenwerking met laboratoria

Diverse onderzoeken bij onderzoeksinstituten over de gehele wereld.

Holistische behandelingen

Mijn behandelingen zijn per patiënt samengevoegd in een behandelingsformule

Mijn Specialisaties Zijn:

Maak Vandaag Je Afspraak voor je Gezondheidsanalyse

Wil jij afrekenen met rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, hernia, reuma of andere vervelende medische klachten? Wil jij de oorzaak van je probleem aanpakken in plaats van je symptomen te bestrijden?

of bel: 078 645 9149 / 06 511 50 192

Natuurgeneeskunde, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Rotterdam, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Ridderkerk