Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Lekkende darm syndroom en de mogelijke gevolgen ervan

Auto-immuunziektes komen steeds vaker voor. Veel onderzoekers zijn van mening dat luchtvervuiling, conserveringsmiddelen, stress, kleur-, geur- en smaakstoffen hier een belangrijke rol in spelen. Ook opvallend is het feit dat veel meer vrouwen dan mannen hier last van blijken te hebben.

Als mogelijke verklaring hiervoor wordt geopperd dat roken en dergelijke hiervoor verantwoordelijk zouden zijn. Vanuit verschillende disciplines in de natuurgeneeskunde zowel als de functionele geneeskunde wordt vastgesteld dat ons alsmaar toenemende jachtige bestaan een grote invloed heeft op onze gezondheid.

Medicijn gebruik neem toe bij de mensen

Steeds minder mensen nemen de tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken en dit is een hele belangrijke reden waarom er steeds meer medicijnen toenamen aan de orde is. Van veel geneesmiddelen zijn bekend dat zij verzuring in de hand werken. Deze verzuring zorgt op zijn beurt er weer voor dat vaak ongewenste microben in onze darmwand zich gaan nestelen, waardoor hun afvalproducten of toxines weer voor overlast zorgen in onze immuunsystemen.

Wanneer sommige microben in overdaad aanwezig zijn, verstoren ze stofjes in je darmwand die bijvoorbeeld de doorlaatbaarheid van onze darmwand moet regelen. Deze doorlaatbaarheid is belangrijk om bijvoorbeeld te voorkomen dat eiwitdeeltjes niet te vroeg in je darmwand en vervolgens in onze bloedbaan terecht kunnen komen. Ze moeten eerst de tijd krijgen om als kleinere deeltjes opgebroken te worden (dus verder verteerd te worden) alvorens ze in je bloedbaan terecht kunnen komen.

Je immuunsysteem keert zich ook tegen goede voedingstoffen

Als deze eiwit deeltjes te vroeg in je bloedbaan terecht zijn gekomen dan gaan ze je immuunsysteem overbelasten. Hierdoor gaat je immuunsysteem onschuldige eiwitdeeltje zien en als levensbedreigende virussen of microbe aanmerken! Met als gevolg dat je immuunsysteem contant bezig is deze deels onschuldige eiwitmoleculen aan te vallen en uit te schakelen omdat ze, al ze levensbedreigende microben zouden zijn, voor ziekte zouden kunnen zorgen.

Wanneer je immuunsysteem dit wekenlang en zelfs maanden/jarenlang moet doen dan gaat een auto-immuunziekte in deze fase een rol spelen. Je immuunsysteem is constant bezig deze voedingsdeeltjes te bevechten en zo kan je immuunsysteem volledig over zijn toeren raken. Hierdoor kan je immuunsysteem later niet meer goed onderscheiden

van wat nou echt een levensbedreigende microbe zoals een virus is en wat een deels onschuldig eiwit deeltje is.

Giftige stoffen komen in je bloedbaan terecht door een lekkende darm

Als deze toestand te lang blijft aanhouden dan raakt je doorlaatbaarheid beheer van je darmwand ook in de war. Het gevolg hiervan is dat je darmwand gaat lekken als het ware. Je darmwand is niet meer zelf goed in staat om waar te nemen, wanneer of wanneer niet dat hij deze eiwit deeltjes moet blokkeren zodat het niet in je bloedbaan terecht kan komen. Deze toestand van darmoverbelasting noemen we dan een lekkende darm. Met andere woorden; je darmwand is zelf niet meer in staat om zijn eigen beheer uit te oefenen en begint dan ook andere deels onverteerde deeltjes door te laten richting je bloedbaan.

Als dit het geval is, kunnen er natuurlijk andere overbelasting symptomen ontstaan. Denk maar bijvoorbeeld aan chronische oververmoeidheid en orgaan overbelasting zoals de lever die probeert constant deze deeltjes uit je lichaam te verwijderen.

Symptomen van een lekkende darm

Doordat de gifstoffen via je bloed overal in je lichaam terecht kunnen komen, zijn de symptomen die kunnen ontstaan als gevolg van een lekkende darm heel divers. Denk aan:

* Allerlei huidproblemen: eczeem, netelroos, psoriasis, acne

* Maagzuur

* Prikkelbare Darm Syndroom

* Langdurige vermoeidheid

* Fibromyalgie

* Opgezette buik

* Allergische reacties

* Gewrichtsproblemen

* Depressies en stemmingswisselingen

* Hardnekkig overgewicht

* Concentratiestoornissen en slecht geheugen

* Auto-immuunziektes, waaronder schildklierproblemen

Je lichaam en geest zijn één geheel; je kunt dus ook allerlei psychische problemen krijgen.

De belangrijke oorzaken van een lekkende darm

Veel mensen weten nog niet dat niet alle “voedsel” geschikt is voor menselijk gebruik. Je lichaam zal niet alle “voedsel” die naar binnenkomt verteren en het goede eruit halen en het slechte uit te scheiden. Hierdoor ontstaan beschadigingen of ontstekingen aan je darmslijmvlies en dat komt natuurlijk ergens vandaan, zoiets ontstaat niet zomaar. Veel voorkomende oorzaken zijn:

* Suikers

* Gluten (zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut)

* Zuivel van de koe

* Toegevoegde fructose aan voeding

* Bepaalde E-nummers in voeding zoals smaakversterkers en geur-, kleur- en smaakstoffen

* Antibiotica in je voeding (kan zitten in niet-biologisch vlees, vis of zuivel)

* Bestrijdingsmiddelen (kan zitten in niet-biologische groenten en fruit)

* Alcohol

* Stress

* Antibiotica en ontstekingsremmers

Sommige infectieziektes kunnen, als ze niet bijtijds onderkend en behandeld worden, er voor zorgen dat een lekkende darmsyndroom gaat ontstaan. Langdurige medicijn gebruik kan mede de oorzaak zijn van een lekkende darm syndroom.

Hier is belangrijk dat er en met een vast regelmaat een functioneel onderzoek gedaan wordt. Vanuit de functionele geneeskunde zorg ik ervoor dat ik doorlopend genoeg informatie verkrijg om de beschadiging aan je darmwand te controleren en bijtijds te achterhalen voordat er een levensbedreigende ziekte hierdoor ontstaan is.

Functioneel onderzoek nodig bij een lekkende darm

Dit onderzoek wordt regelmatig in mijn praktijk gedaan. Hier controleer ik dus mensen op darmwandbeschadiging. Verder let ik op allerlei belangrijke zowel als ogenschijnlijke onbelangrijke symptomen om zodoende onvermoeid snel te kunnen detecteren. Het is helaas niet zo simpel om voor iedere klacht of hoofdpijn een middeltje te gebruiken zonder om rekening te houden met darmwand schade die door het gebruik van dergelijk middel of middelen is ontstaan in acht te nemen.

Hoe weet je of je een lekkende darm hebt? Een lekkende darm kan sluimerend zijn waarbij je er niet direct veel last van hoeft te hebben of te ervaren. Bij het lezen van bovengenoemde stuk twijfel jij of jouw alsmaar terugkeerde infectie, oververmoeidheid te maken zouden kunnen hebben met een lekkende darm? Allerlei bezoeken aan je vaste behandelaar levert weinig extra nieuwe inzichten op? Dan raad ik je aan om mij te bellen zodat ik jou verder kan helpen. Maak een afspraak voor de gezondheidsanalyse.