Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Overgangsklachten

Overgangsklachten

De overgang luidt een heel nieuwe fase in, in het leven van een vrouw. Helaas gaat het gepaard met veel verschillende symptomen en bijverschijnselen, waardoor het een lastige periode kan zijn. Ook psychisch. Gelukkig is er met natuurlijke middelen en behandelingen veel te doen om de overgang soepel te laten verlopen. De overgang wordt ook wel eens menopauze genoemd. Hoewel de menopauze een belangrijk punt is tijdens de overgang, duidt het wordt ‘overgang’ beter de periode aan waarin je je als vrouw nu bevindt.

Wat is menopauze?

Maar eerst: wat is de menopauze precies? Hoewel we het vaak gebruiken om een periode mee aan te duiden, is het eigenlijk slechts een moment dat er mee bedoeld wordt. Menopauze is een Oudgrieks woord. Het betekent letterlijk ‘menstruatiestop’ (meno = menstruatie en pauze = stop). Het staat dus voor het moment dat je echt niet meer ongesteld bent geworden, doordat de eierstokken geen eicellen meer bevatten en dus de menstruatie uitblijft. Wanneer dit moment nu precies is gebeurd, kun je echt pas achteraf bepalen, omdat de menstruatie eerst uit moet blijven. Daarom komt de menopauze zelf vaak heel onverwacht en ben je er meestal niet echt op voorbereid.

De overgang

Het is, zoals gezegd, beter om deze levensfase aan te duiden met de term ‘overgang’. Met de overgang wordt de gehele periode bedoeld, waarin de menopauze valt: namelijk de voorbereiding op en de jaren na de menopauze. De overgang is een meer algemene term die aangeeft dat het lichaam overgaat van de vruchtbare periode naar een nieuwe periode in het leven. Dat is niet iets wat gebeurt van de een op de andere dag: het lichaam moet hierop worden voorbereid. En deze overgang gaat gepaard met verschillende overgangsklachten. Daarom kun je ook overgangsklachten ervaren als je nog gewoon iedere maand menstrueert. Het lichaam is zich al aan het voorbereiden op de echte menopauze. En dat gaat heel geleidelijk.

Hormonen en de overgang

Hormonen maken een heel belangrijk deel uit van een vrouwenleven. Allereerst in de aanloop naar je eerste menstruatie. Voordat dat de eerste keer gebeurde, was je lichaam al bezig met het aanmaken van oestrogenen en progestagenen om zo het lichaam op deze nieuwe fase voor te bereiden. Zij maakten de baarmoeder klaar, waren verantwoordelijk voor het vervoer van de eicellen van de eierstokken naar de baarmoeder en zorgden ervoor dat als het eitje niet bevrucht werd, de babykamer weer gereinigd werd.

Deze hormonen zijn dus altijd verantwoordelijk geweest voor je gehele cyclus. Iedere vrouw wordt met een persoonlijk aantal eicellen geboren (dit verschilt van vrouw tot vrouw). Als deze op zijn, dan hoeft het lichaam geen oestrogenen en progestagenen aan te maken om de menstruatiecyclus te voltooien. Zijn de eicellen op, dan heb je het moment van menopauze bereikt.

Symptomen van de overgang

De overgang gaat zoals gezegd gepaard met overgangsklachten, te weten:
– opvliegers;
– nachtelijk zweten;
– hartkloppingen;
– dysurie, ofwel pijn en ongemakken bij het plassen;
– ontstekingen aan de vagina;
– incontinentie;
– depressies, angst en concentratiestoornissen.

Hormoonhuishouding uit balans

Al deze klachten worden veroorzaakt door de onbalans in de hormoonhuishouding die door de menopauze ontstaat. Overigens kun je ook overgangsklachten ervaren voordat de laatste menstruatie echt een feit is, omdat diezelfde hormoonhuishouding al aan het veranderen is. Zo kun je zeer onregelmatig ongesteld zijn. Dus een maand wel en dan twee maanden niet. Ook heftige menstruatie met veel bloed- en vochtverlies horen erbij. Net alsof de baarmoeder alles er nog even uit wil gooien om een laatste grote schoonmaak te houden. Hierdoor kan zo een laatste menstruatieperiode ook een paar dagen langer aanhouden dan je normaal gewend bent. Of je verliest slechts een beetje menstruatievocht. Dat kan ook. Hoe de overgang verloopt is daarom heel persoonlijk.

Behandelen van de overgang

De overgang is zo een periode in een vrouwenleven dat je niet kunt vermijden. Het lichaam bepaalt zelf wanneer het toe is aan de overgang. Het is daarom niet te voorkomen maar wel te corrigeren. Helemaal als je erg last hebt van de veranderingen in het lichaam die door de hormonen worden veroorzaakt.

Persoonlijk behandelplan bij overgangsklachten

Iedere vrouw ervaart de overgang anders. De een heeft nagenoeg nergens last van, de ander ligt ’s nachts wakker van het zweten en heeft last van depressies. Ik ga er juist vanuit dat iedere vrouw anders is en anders deze nieuwe fase van het leven bekijkt. Hierdoor is het mogelijk om voor iedereen een op maat gemaakt behandelplan op te stellen, waardoor je veel minder last hebt van overgangsklachten, waaronder ook angsten en depressies. Hoe? Door te kijken naar wat jouw lichaam nodig heeft. Een hormoonhuishouding dat uit evenwicht is, kun je met de juiste natuurlijke kruidenpreparaten en behandelingen weer in balans brengen. Dat wil niet zeggen dat je daar de overgang mee tegenhoudt, maar wel dat het lichaam zich makkelijker aanpast aan de nieuwe situatie. Maar ook acupunctuur kan helpen om bijvoorbeeld zenuwen te kalmeren en om lichaam en geest weer terug in evenwicht te brengen. Dat maakt de overgang een stuk gemakkelijker.

Ontdek de Geheimen van Jouw Gezondheid voor Slechts €99,-

Duik dieper in de wereld van jouw persoonlijke gezondheid met onze geavanceerde, op maat gemaakte gezondheidsanalyse. Deze analyse onthult jouw unieke gezondheidsbehoeften en helpt ons de ideale aanpak voor jou te bepalen, of het nu gaat om natuurlijke supplementen of gespecialiseerd leefstijladvies.

Maar dat is slechts het begin.

Na de analyse krijg je toegang tot een persoonlijk gezondheidsplan, zorgvuldig samengesteld door onze deskundigen. Dit plan is ontworpen om jouw algehele welzijn te verbeteren, en legt een solide basis voor indrukwekkende resultaten met onze geavanceerde methoden.

Ben je klaar voor een transformatie in gezondheid? Zet vandaag nog de eerste stap met ons Gezondheidsherstel Traject. Ervaar de kracht van een op maat gemaakt gezondheidsplan en boek nu jouw afspraak.

De Beste Natuurgeneeskundige Behandelingen

Oog voor de patiënt

Volledig individueel gerichte behandelingspakketten voor het beste resultaat

Meer dan 35 jaar ervaring

Internationaal & Nederlandse ervaring en geregistreerd in naturopatie

Samenwerking met laboratoria

Diverse onderzoeken bij onderzoeksinstituten over de gehele wereld.

Holistische behandelingen

Mijn behandelingen zijn per patiënt samengevoegd in een behandelingsformule

Mijn Specialisaties Zijn:

Maak Vandaag Je Afspraak voor je Gezondheidsanalyse

Wil jij afrekenen met rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, hernia, reuma of andere vervelende medische klachten? Wil jij de oorzaak van je probleem aanpakken in plaats van je symptomen te bestrijden?

of bel: 078 645 9149 / 06 511 50 192

Natuurgeneeskunde, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Rotterdam, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Ridderkerk