Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Powerfruit voor een gezond lichaam

Gezondheid en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat we gezond moeten eten, zodat we ons ook gezond kunnen voelen, is welbekend. Maar welke fruitsoorten staan bekend om hun specifieke vitaminegehalte en hun bewezen heilzame werking? In dit blog komen een aantal van mijn favoriete fruitsoorten aanbod, wegens hun gehalte aan goede stoffen, maar ook zeker om hun smaak.

Powerfruit – Grapefruit

Je moet ervan houden; de zurige en bittere smaak van grapefruit. Niet jouw ding? Dat is zonde, een grapefruit zit namelijk bomvol vitaminen zoals vitamine C, A, foliumzuur (B3) en B1. Daarnaast bevat het twee belangrijke mineralen: kalium zorgt voor een goede vochtbalans en bloeddruk en magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren. Magnesium speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels.

Powerfruit – Ananas

Ananas is een goed voorbeeld van een echte powerfruit. Met zijn hoge gehalte aan vitamine A, B1, B6, B11, C, E, is het een zeer gezonde vrucht. Wist je dat je bij 110 gram ananas per dag al je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C binnen krijgt? Let op: er is wel een verschil tussen de ADH van een stof, en de MBH ( maximaal benodigde hoeveelheid ) van een stof!!.

Eet zoveel mogelijk ananas, bijvoorbeeld als lekker tussendoortje. Door het eten van ananas wordt het lichaam voorzien van antioxidanten. Zoals je misschien al eens hebt gehoord, bestrijden antioxidanten de vrije radicalen in het lichaam.

Vrije radicalen zijn neuronen die in het lichaam ontstaan door bijvoorbeeld slechte leefgewoonten (roken, alcohol of geen voldoende beweging). zij beschadigen de gezonde cellen en veroorzaken DNA-schade, op den duur kan een te hoog gehalte aan vrije radicalen leiden tot ziekten, zoals hart-en vaatziekten of zelfs kanker.

Antioxidanten zijn verschillende stoffen, zoals bijvoorbeeld vitaminen, bioactieve stoffen (uit groente en fruit) en spoorelementen.

Powerfruit – Avocado

De avocado is favoriet van velen en dat is niet gek! Deze groene vrucht blinkt uit in zijn gehalte aan gezonde vetten, voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur die zorgt voor een betere hartgezondheid, een gezond brein en het zorgt ervoor dat vitaminen beter door het lichaam worden opgenomen.

Daarnaast is avocado zeer rijk aan kalium en biedt het 14% van de ADH. Kalium is een mineraal die voornamelijk bekend staat om zijn bloeddruk verlagende werking. Echter krijgen veel mensen te weinig van dit mineraal binnen via de voeding. De avocado en bijvoorbeeld bananen (12% ADH kalium) zijn dan een goede optie.

Powerfruit – Blauwe bessen

De blauwe bes is maar klein, maar daardoor niet minder krachtig! Blauwe bessen bevatten namelijk een indrukwekkende hoeveelheid vitamine C en K, mangaan en vezels.

Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel. Verder is mangaan betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten en beschermt het onze lichaamscellen tegen oxidatieve stress. 

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. 

Voedingsadvies

Heb je last van bepaalde lichamelijke of geestelijke problemen en heb je al veel geprobeerd, maar gaat het niet over? Voeding zou hierin een grote rol kunnen spelen. Ik begeleid je naar een gezonder lichaam en geest. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op.