Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Reuma

Reuma

Reuma en artrose zijn beide aandoeningen aan de gewrichten. Soms wordt het door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende aandoeningen. Bij reuma heb je te maken met een ontsteking aan en rondom de gewrichten, bij artrose is er sprake van slijtage aan het kraakbeen in de gewrichten.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen die te maken hebben met ontstekingen aan de gewrichten. Het is volgens de reguliere visie,  een auto-immuunziekte. Dat houdt in dat het lichaam eigenlijk de gewrichten zelf aanvalt. De meest voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis. Er zijn andere vormen van reuma, maar deze komen minder vaak voor. Ook deze vormen van reuma gaan gepaard met ontstekingen aan gewrichten, pezen, peesscheden en slijmbeurzen. Reuma kan op iedere leeftijd de kop op steken.

Wat is artrose?

Artrose heeft niets met ontstekingen te maken,  volgens de reguliere visie, maar met slijtage aan het gewrichtskraakbeen. Dit kraakbeen slijt sneller weg dan dat het lichaam het herstelt. Daarnaast vermindert de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) in de gewrichten. Deze vloeistof is nodig om de gewrichten soepel te laten bewegen. Zonder de vloeistof en kraakbeen schuren de gewrichten pijnlijk over elkaar heen. Ook worden schokken niet goed opgevangen. Wat zeer pijnlijk is. Artrose kan voorkomen op jonge leeftijd, maar meestal ontstaat het op latere leeftijd.

Oorzaken

Artrose kan ontstaan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld:
– overgewicht, door overbelasting op heupen en knieën;
– chronische overbelasting door zwaar lichamelijk werk of sporten;
– trauma in de gewrichten door een ongeluk of blessures;
– erfelijkheid;
– als gevolg van ontstekingen in het lichaam die het kraakbeen aantasten.

– leefstijl gebonden factoren, voeding en verkeerde beweging

Waardoor reuma wordt veroorzaakt is vaak lastig om te bepalen. Er wordt volop onderzoek gedaan naar het ontstaan van reuma. Erfelijkheid kan een rol spelen volgens de reguliere visie, maar ook roken. Het heeft te maken met factoren die je afweersysteem ernstig ontregelen.

Symptomen van reuma en artrose

Artrose en reuma kennen verschillende symptomen. Soms lijken deze op elkaar, maar we maken wel duidelijk onderscheid.

Reuma:
– pijn rondom de gewrichten;
– stijfheid in de ochtend of als je lang in een houding hebt gezeten;
– zwellingen in gewrichten (zoals knie, heup, elleboog en pols);
– gewrichten voelen door de ontstekingen warm aan;
– huid is roder dan normaal;
– onderhuidse zwellingen (ook wel reumaknobbels genoemd);
– vermoeidheid ;
– koortsvlagen, algeheel gevoel van niet lekker zijn;
– bloedarmoede;
– gewichtsverlies.

Artrose:
– pijn bij het bewegen van het gewricht;
– stijf en stram gevoel in de gewrichten;
– moeite met bewegen;
– krakend en schuivend gevoel;
– vochtophoping in de gewrichten als gevolg van ontstekingsreacties;
– verdikkingen in de gewrichten.

Reuma en fibromyalgie

Onder reuma schaart het Reumafonds ook fibromyalgie. Dat komt omdat het Reumafonds meer mensen kan helpen met gewrichtsproblemen en andere problemen aan het bewegingsapparaat, door hun basis te vergroten. Maar de twee ziektebeelden zijn wel geheel anders. Het grote verschil tussen fibromyalgie en reuma is dat er bij reuma ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Bij fibromyalgie is dit niet het geval. De pijn is vaak wel vergelijkbaar. Het verschil tussen fibromyalgie en reuma wordt vaak tijdens een
onderzoek in het ziekenhuis achterwegen gelaten. Dit onderzoek wordt door een reumatoloog uitgevoerd.

Pijn, reuma en artrose

Een symptoom die reuma en artrose samen gemeen hebben is pijn. De pijn komt voort uit de druk op de gewrichten bij reuma en de stijfheid bij artrose. Pijn is een vervelend iets, vooral als je het iedere dag voelt. Bij reguliere geneeskunde wordt er door middel van pijnstillers aan pijnbestrijding gedaan. Maar dat helpt vaak maar tijdelijk. Het is dan beter om je lichaam met natuurlijke middelen te behandelen om zo pijn tegen te gaan, maar ook om andere klachten weg te nemen.

Behandelen van reuma en artrose

Reuma en artrose zijn twee aandoeningen die niet zomaar te behandelen zijn, omdat de oorzaak vanuit het lichaam komt. Het is lastig om te bepalen waar het vandaan komt. Wel is het mogelijk om de pijnklachten te verminderen en het lichaam weer terug te brengen in balans. Bijvoorbeeld door middel van acupunctuur en natuurlijke kruidenpreparaten. Ook vitamine D kan heel goed helpen bij artrose en reuma. Daarnaast is het heel belangrijk om te blijven bewegen met behulp van een goede beweegtherapeut. Door te blijven bewegen hou je namelijk de spieren soepel en blijft het kraakbeen in een betere conditie. En het helpt je om je het lichaam op gang te krijgen wanneer je uit bed komt of lang hebt stilgezeten.

Een persoonlijk behandelplan bij reuma en artrose

Ieder mens is anders en dat geldt ook als je last hebt van reuma of artrose. De een heeft last van heel veel klachten, de ander in mindere mate. Bovendien ligt het er ook maar helemaal aan waar de reuma of de artrose zich in het lichaam voordoet. Daarom is er geen kant-en-klaar behandelplan dat werkt voor iedereen. Ik kan je helpen met de verlichting van de pijn, het wegnemen van verschillende symptomen en met goede oefeningen om zo beter te kunnen bewegen. En dat allemaal zonder dagelijks reguliere pijnstillers te hoeven gebruiken.

Omdat ieder mens anders is, stel ik op basis van jouw klachten een persoonlijke behandeling op. Bijvoorbeeld met acupunctuur om zo het lichaam weer terug in balans te brengen. Maar ook met kruidenpreparaten en bewegingstherapie. Zo komt het lichaam stapje voor stapje in balans en zullen de klachten steeds minder worden.

Ontdek de Geheimen van Jouw Gezondheid voor Slechts €99,-

Duik dieper in de wereld van jouw persoonlijke gezondheid met onze geavanceerde, op maat gemaakte gezondheidsanalyse. Deze analyse onthult jouw unieke gezondheidsbehoeften en helpt ons de ideale aanpak voor jou te bepalen, of het nu gaat om natuurlijke supplementen of gespecialiseerd leefstijladvies.

Maar dat is slechts het begin.

Na de analyse krijg je toegang tot een persoonlijk gezondheidsplan, zorgvuldig samengesteld door onze deskundigen. Dit plan is ontworpen om jouw algehele welzijn te verbeteren, en legt een solide basis voor indrukwekkende resultaten met onze geavanceerde methoden.

Ben je klaar voor een transformatie in gezondheid? Zet vandaag nog de eerste stap met ons Gezondheidsherstel Traject. Ervaar de kracht van een op maat gemaakt gezondheidsplan en boek nu jouw afspraak.

De Beste Natuurgeneeskundige Behandelingen

Oog voor de patiënt

Volledig individueel gerichte behandelingspakketten voor het beste resultaat

Meer dan 35 jaar ervaring

Internationaal & Nederlandse ervaring en geregistreerd in naturopatie

Samenwerking met laboratoria

Diverse onderzoeken bij onderzoeksinstituten over de gehele wereld.

Holistische behandelingen

Mijn behandelingen zijn per patiënt samengevoegd in een behandelingsformule

Mijn Specialisaties Zijn:

Maak Vandaag Je Afspraak voor je Gezondheidsanalyse

Wil jij afrekenen met rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, hernia, reuma of andere vervelende medische klachten? Wil jij de oorzaak van je probleem aanpakken in plaats van je symptomen te bestrijden?

of bel: 078 645 9149 / 06 511 50 192

Natuurgeneeskunde, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Rotterdam, Natuurgeneeskunde Alblasserdam, Natuurgeneeskunde Ridderkerk