Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Waarom je moeder nooit vertelde over gezond eten

Je moeder heeft natuurlijk de beste bedoelingen met je voor. Maar onze moeders en vaders groeiden op met deze stellingen : Melk is goed voor elk. Boterham met kaas, daar kan je uren mee vooruit.


– Stamppot is wat een hardwerkende man nodig heeft ’s avonds
– Iets lekkers hoort bij de koffie – dat heb je verdiend
– Wie zoet is, krijgt lekkers
– Melk is goed voor je botten
– Vitamines zijn overbodig want je krijgt genoeg binnen
– Een kippebouillonnetje krijg je als je moet aansterken
– Na het avondmaal volgt een lekker toetje

Je moeder heeft voor een keer geen gelijk

Wil jij ontdekken wat wel gezond eten is voor je lichaam?

Word dan nu 2 weken gratis lid in de health factory 

Melk is goed voor je botten – waarom is dit niet waar?

De dierlijke eiwitten in melk zijn niet gemaakt voor het menselijke spijsverteringssysteem. Het maakt van een kalf een koe. Was jij van plan om een koe te worden? Nee toch!

Je eiwitopsplitsing krijgt die complexe koemelk eiwitten niet uit mekaar getrokken waardoor de deels uit mekaar getrokken eiwitten gaan klonteren en zich gaan verbinden met andere stoffen. Deze vreemde molecuulcomplexen plakken dan aan de darmwand en dat zorgt voor spijsverteringsproblemen.

De kalk die bijvoorbeeld rijkelijk in de koemelk aanwezig is kan mede hierdoor ook niet toegankelijk gemaakt worden voor opname. Er ontstaat dan per definitie kalkopname tekorten.We merken dat kinderen die geen tot weinig borstvoeding hebben gehad meer de neiging hebben om later in hun leven allergieën te ontwikkelen en ziekteprocessen als eczeem en psoriasis te krijgen.

Melk ontneemt je dus ook van je broodnodige energie omdat de melkmoleculen niet verteerd kunnen worden. Je hebt gedronken maar eigenlijk niets binnen gekregen. De koe heeft 7 magen om complexe eiwitten uit elkaar te kunnen trekken. Een mens heeft er maar 1. Wanneer je bacteriën toelaat om aan die eiwitten te knagen dan wordt de melk iets beter verteerd. Dit is bijvoorbeeld bij yoghurt het geval. Dus yoghurt van de koe is iets beter verteerbaar dan melk van de koe.

Wil jij ontdekken wat wel gezond eten is voor je lichaam?

Word dan nu 2 weken gratis lid in de health factory