Frozen shoulder (oftewel letterlijk: bevroren schouder) is zoals de naam het zegt een toestand waarbij je schouder totaal vastzit en bevroren lijkt. De spieren en omringend weefsel van het gehele schoudergebied en de spieren van de nek, bovenrug en borst dragen hier ook aan bij.
Hoe krijg je een frozen shoulder?
Hoe de frozen shoulder precies kan ontstaan is bij ieder mens en ook constitutie type ietwat verschillend. Het komt er op neer dat je schouder volledig vastzit, bevroren is dus.
Belangrijk om te weten is dat de schouder niet uit een grote botschotel bestaat zoals die van het bekken- en heupgewricht. De schouderspieren zijn eigenlijk korte en vrij kwetsbare spieren.
Daarom zijn deze ook zo snel belast. En als deze belasting te lang duurt, dan zal een chronische verkramping en ontstekingen ontstaan en dan begint de aanhechtingen van de schouderspier te verharden, vandaar de naam frozen shoulder oftewel stijve schouder.
Frozen shoulder diagnose
Iedere (geneeswijze) hanteert haar eigen diagnose vormen met enige overlapping. In mijn praktijk waar ik ook met de klinische beweegkunde werk kijk ik niet alleen naar de symptomen van pijn en draaibewegingsbeperkingen maar ook welke spieren er niet voldoende ontwikkeld zijn om de schoudergordel van voldoende stabiliteit te voorzien dat de klacht, eenmaal succesvol behandeld niet direct weer zal terugkeren.
Het spreekt dan voor zich dat een periode van revalidatie bewegingen een vast onderdeel zal moet gaan vormen van het grote geheel aan genezingsprocessen.
Sommige constitutie type biedt ietwat meer mogelijkheden tot spier ontwikkelingsverbetering dan andere constitutie type en hier moet sterk mee rekening gehouden worden.
Een ander belangrijk onderwerp is de staat of samenstelling van het bloed, lymfe en lichaamsenergie stroom ook in het aangedane gebied. Diverse therapie vormen zal per klacht en constitutie type als een goed geoefend en afgestemd orkest samen ingezet moeten worden om de klacht te doen genezen.
Het laatste is helaas niet altijd zo makkelijk te realiseren vooral bij ouderen mensen.
Wat kan ik voor jouw frozen shoulder betekenen.
Ten eerste mijn grondige entree die mijn gezondheid analyse heet. Hier wordt naast alle fysieke aspecten van de klacht en symptomen gekeken naar spier opbouw en kracht verdeling. Intern zal mijn gezondheid analyse uitmoeten wijzen of het biochemische gesteldheid te weten bloed en lymfe in orde is om verder geoptimaliseerd te worden om het geheel aan genezingsprocessen bij te kunnen staan.
Als er eenmaal een oorzakelijkheid profiel samengesteld is dan zal met de patiënt in kwestie gekeken worden naar een behandelingsformule die alle bovengenoemde aspecten in kaart zal brengen om zodoende het beste resultaat te realiseren.
Revalidatie correcte bewegingen zal vanaf het eerste uur van behandeling ingezet worden om zodoende de spier en aanhechting structuren ten opzichte van elkaar te corrigeren en te versterken.
Let op:
Een veel gemaakte fout tijdens of te vroege of te late revalidatie training is het gebruik van het kracht component om zodoende de schouderspieren te (versterken). Door kracht training te doen in de verkeerde beweegkundige revalidatie formule zal zeker het klacht genezingsproces niet alleen vertragen maar zelfs verder doen verergeren! Hier dient de klinische beweegkunde zeker ten volle aan bod te komen!
Heb je geen zin meer om wakker te worden met een zeer pijnlijke stijve nek en/of stijf schoudergebied?
Wil je je armen kunnen gebruiken om te reiken zoals het pakken van kleding of andere voorwerpen boven je ooghoogte!
Heb je moeite om achter het stuur constant je elleboog gewricht van de aangedane schouder constant tegen je lijf aan te drukken om zodoende de pijnvolle draaibewegingen die noodzakelijk zijn om veilig het stuur van je auto te kunnen (blijven) bedienen!
Maak nu een afspraak voor een kosteloos kennismakingsgesprek zodat ik je kan vertellen hoe je van je frozen shoulder af komt.