Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Fybromylagie – Hoe voelt het om elke dag met pijn te leven

Fibromylagie – Hoe voelt het om elke dag met pijn te leven die door weinigen begrepen wordt. Leven met fibromyalgie betekent dat je elke dag moet leven zoals de dag zich aanbiedt.

Het betekent ook dat als je gediagnosticeerd wordt met fibromyalgie, je op weinig begrip van anderen kunt rekenen omdat de aandoening nog altijd niet begrepen wordt door vele artsen en mensen.

Bovendien vertoont fibromyalgie veel gelijkenissen met andere aandoeningen waardoor een verkeerde diagnose snel gemaakt wordt.

Door in de schoenen te kruipen van diegenen die de fibromyalgie diagnose hebben gekregen, krijgen we niet alleen meer inzicht in wat deze aandoening betekent maar ook een beter perspectief in wat het betekent om met fibromyalgie te leven.

Wat is fibromyalgie nu eigenlijk? Wat weten we tot op heden over deze aandoening? Dit artikel geeft je meer informatie over wat fibromyalgie inhoudt, welke fibromyalgie symptomen de patienten het leven zuur maken en welke oplossingen of fibromyalgie behandelingen de pijn kunnen verlichten.

Voor de niet-gelovers

Als je met gezonde genen bent geboren, is het moeilijk om fibromyalgie te begrijpen of enigzins de tijd te nemen om een moment stil te staan bij wat het betekent. Wel, het is een stille ziekte. Niemand kan echt zien dat je ziek bent, terwijl je dagelijks lijdt onder fysieke en emotionele problemen. Omdat velen niet weten wat fibromyalgie is, worden patienten vaak ook lui genoemd, terwijl hun hele leven op zijn kop wordt gezet.

Mensen die gediagnosticeerd zijn met deze mysterieuze ziekte ondergaan grote lichaamsveranderingen, waarbij heel wat dingen een normale levensstijl sterk gaan beïnvloeden en vaak zelfs onmogelijk maken. Uiteindelijk wordt het voor mensen met deze aandoening nog moeilijker. Niet alleen omdat ze geconfronteerd worden met de fibromyalgie symptomen, maar ook de vele negatieve reacties van anderen en vaak het onbegrip van dokters. Lees verder en ontdek de ware oorzaak oorzaak!

Wat is fibromyalgie niet?

Fibromyalgie is niet de nieuwste rageziekte of een vorm van plantrekkerij. Eigenlijk is het zelfs helemaal geen ziekte. De aandoening staat ook bekend als chronische reuma, myalgie en fibrositis. In tegenstelling tot andere aandoeningen is de fibromyalgie oorzaak nog steeds onbekend. Maar fibromyalgie heeft wel een specifieke reeks klachten en symptomen die, helaas voor de patiënt, overeen komen met andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis (weke delen reuma) waar we het later beknopt in dit artikel over zullen hebben.

De vele fysieke en emotionele problemen die gepaard gaan met fibromyalgie zijn niet van psychologische oorsprong, zoals velen vaak oordelen of denken. Fibromyalgie is geen het-zit-in-je-hoofd stoornis. De spierpijn en de pijn in het bindweefsel wordt niet veroorzaakt door een ontsteking. Mensen met FM zijn ook niet in staat om te gaan werken. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze nooit op voorhand weten waar de pijn zich zal voordoen. Vandaag kan het in hun schouder zijn, maar morgen in hun benen, armen of handen. Soms zelfs verspreidt over het ganse lichaam. Hun pijn wordt verondersteld te worden veroorzaakt door onjuiste signalen naar de hersenen, mogelijk als gevolg van slaapstoornissen. Het ergste is dat FM-patiënten vaak niet begrepen worden, maar het wel allemaal echt beleven.

Wat is fibromyalgie wel?

Fibromyalgie of weke delen reuma is een veelvoorkomende aandoening met langdurige pijn en drukpijnlijke punten in gewrichten, spieren, pezen en andere zachte weefsels. Fibromyalgie wordt ook in verband gebracht met vermoeidheid, ochtendstijfheid, slaapproblemen, hoofdpijn, gevoelloosheid in handen en voeten, depressie, de lijst gaat maar door en lees je verderop in dit artikel.

Ook een trauma (blessure) kan weke delen reuma veroorzaken. Ook al heeft fibromyalgie geen duidelijke of doorslaggevende oorzaak, de meerderheid van de mensen met wie ik praat, geeft echter aan dat de aandoening mogelijk is veroorzaakt door een trauma. Betekent dit dat iedereen die een verwonding of blessure oploopt de aandoening zal ontwikkelen? Nee. Er is totaal geen medisch bewijs om dit argument te ondersteunen.

Fibromyalgie symptomen

Weke delen reuma of fibromyalgie is veel meer dan pijn in je lichaam. De aandoening heeft als belangrijkste symptoom een diepe en langdurige pijn die zich over het hele lichaam uitstraalt. Mensen met fibromyalgie hebben moeite met het deelnemen aan activiteiten. Daarnaast verergeren mogelijk de symptomen tijdens de koude en vochtige maanden en bij angst en in stress-situaties. Overdag lijkt het vaak beter te gaan, maar tegen de avond wordt de pijn meestal erger.

Om de pijn en symptomen te koppelen aan weke delen reuma of fibromyalgie, moet de pijn in het ganse lichaam voorkomen. Fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met drukpijnlijke (gevoelige) punten. Dit zijn verschillende plaatsen op het lichaam die gevoelig zijn voor stevige druk.

Andere fibromyalgie symptomen en gevolgen zijn:

Vermoeidheid

FM-patiënten voelen zich niet zomaar moe, maar bevinden zich vaak in een ernstige staat van uitputting. Hierdoor kunnen ze moeilijk deelnemen aan fysieke activiteiten. Niet omdat ze associaal zijn en niet willen, maar gewoon omdat ze lichamelijk niet in staat zijn zich buitenshuis te begeven. Doen ze het toch, dan betalen ze hiervoor hoogstwaarschijnlijk de prijs dubbel en dik door hun spieren te gebruiken buiten hun mogelijkheden.

Vergeetachtigheid

Mensen die er last van hebben, noemen het “fibrofog”. Je herinnert je misschien niet de naam van iemand, maar wel de persoon. Je weet misschien niet meer wat je beloofde te doen, ook al vertelde je het enkele seconden geleden. Dit probleem heeft niets met de leeftijd te maken, maar kan een oorzaak zijn van slaapgebrek. Mensen met weke delen reuma of fibromyalgie hebben vaak geen selectief geheugen. Op sommige dagen hebben ze zelfs helemaal geen kortetermijngeheugen.

Gevoeligheden

Je kunt er gewoon niet tegen! “Het” kan een aantal dingen zijn: fel zonlicht, luide of hoge geluiden en intense geuren. FM wordt soms ook de “verzwarende alles-stoornis” genoemd. Het is erg frustrerend om te aanvaarden dat geluiden die je nooit eerder hebben gestoord, dat nu wel doen.

Intolerantie

Heel wat FM-patienten kunnen geen hitte of vochtigheid verdragen. Wees dus niet verbaasd als iemand met fibromyalgie jou ongecontroleerd de hand schudt als het koud is. Koude wordt moeilijk getolereerd door mensen met FM. Hun interne thermostaat is bij wijze van spreken gebroken en niemand weet hoe deze opnieuw gerepareerd moet worden.

Depressie

Op heel wat dagen vind je fibro-patiënten in bed of thuis op de zetel. Sommigen voelen zich zelfs zo ellendig dat ze liever dood willen gaan. Het langdurige ongemak en de pijn van weke delen reuma kan immers een depressie veroorzaken, net als de sociale beperkingen. Oprechte bezorgdheid en begrip kan zulke mensen van de rand van depressies weghouden, maar hatelijke opmerkingen en onbegrip kan hen over de rand tillen. Helaas is dit laatste vaak het geval, omdat gezonde mensen weinig tot niks weten van de aandoening en vaak de pijn van patiënten veroordelen tot aanstellerij.

Slapeloze nachten

Samen met pijn heeft een meerderheid van de fibromyalgie-lijders slaapstoornissen die chronische vermoeidheid tot het punt van uitputting veroorzaken. Sommige deskundigen menen dat fibromyalgie voorkomt dat patiënten in het herstellende deel van het slaapproces terechtkomt. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van slapeloosheid is. Maar, mensen met fibromyalgie kunnen ook moeilijk het brein uitschakelen. Dit komt omdat ze heel wat tijd hebben om na te denken. Heel wat dingen gaan rond in hun hoofd, waardoor ze moeilijk de slaap kunnen vatten en s’ ochtends vaak wakker worden als een zombie omdat ze misschien maar twee uur geslapen hebben. Dit slorpt ongelooflijk veel energie op. Bovendien verergert het gebrek aan een goede nachtrust de symptomen.

Slaperige dagen

Het is logisch dat een slechte nachtrust zich laat opvolgen door slaperige dagen. Op sommige dagen voelen FM-patiënten zich zo moe alsof hun lichaam een ton weegt, terwijl het overal pijn doet. Ook al brengen ze de hele nacht door in bed, als fibro-lijder heb je bij het ontwaken het gevoel dat je meteen opnieuw in je bed wilt kruipen. Maar mensen met fibromyalgie willen helemaal niet hun leven in bed leiden. Het is niet hun keuze, de keuze werd van hen weggenomen.

Stress

Het lichaam van FM-patiënten kan vaak de stress die gepaard gaat met de symptomen van weke delen reuma niet goed aan. Als je je baan moet opgeven, parttime moet gaan werken of je verantwoordelijkheden thuis niet kunt afhandelen, omdat je geconfronteerd wordt met een aandoening die het jou onmogelijk maakt om optimaal te functioneren, ben je niet lui. Toch krijg je vaak dit gevoel door het onbegrip van anderen of simpelweg omdat je je eigen lichaam niet kunt beheersen. Dit zorgt voor dagelijkse stress en maakt de symptomen alleen maar erger.

Gewichtsproblemen

Mensen die de fibromyalgie diagnose kregen, lijden vaak aan overgewicht of ondergewicht. Hoe dan ook, het is niet uit vrije keuze. Hun eetlust is gebroken en niemand lijkt hen te kunnen vertellen hoe ze dit moeten repareren. Helaas bestaat er geen magische pil die gewichtsproblemen oplost. Lees verder en ontdek het fibromyalgie dieet verderop in dit artikel.

Fibromyalgie oorzaak

Het medisch systeem kan heel wat frustraties oproepen voor FM-lijders. Omdat tot op heden nog altijd niemand een definitief antwoord heeft gevonden op hoe deze aandoening wordt veroorzaakt. Dit komt omdat de aandoening vaak (en meestal) niet één hoofdoorzaak heeft. Meerdere factoren kunnen invloed hebben op je kans om deze aandoening te ontwikkelen.

Sommige onderzoekers denken bijvoorbeeld dat er een genetische link is met het ontwikkelen van fibromyalgie. Tevens worden bacteriële of virale infecties, zoals de ziekte van Lyme en hepatitis C, ook verondersteld mogelijke fibromyalgie oorzaken te zijn. Andere mogelijke fibromyalgie oorzaak(en) kunnen zijn: fysieke en emotionele stress (het niet effectief behandelen van stress kan leiden tot meer pijn, slechte slaapgewoonten en slechte eetgewoonten), verwondingen of trauma en een abnormale aanwezigheid van de stoffen die verband houden met pijngevoeligheid in de hersenen en het ruggemerg. Daarnaast kunnen ook vaccinaties een mogelijke fibromyalgie oorzaak zijn. Bovendien blijkt uit gegevens dat obesitas niet alleen de aandoening kan veroorzaken, maar dat mensen met fibromyalgie ook meer kans lopen op obesitas of overgewicht en dat fibromyalgie-symptomen kunnen worden verminderd door lichaamsgewicht te verliezen.

Fibromyalgie diagnose

Je zou fibromyalgie met gemak een copycat-aandoening kunnen noemen. Zoals je hierboven al kon lezen, lijken de belangrijkste symptomen veel op die van andere gezondheidsproblemen. Helaas er is geen specifieke test of X-ray die fibromyalgie kan diagnosticeren of de fibromyalgie oorzaak kan opsporen. Hierdoor wordt het moeilijk voor je arts om vast te stellen wat je pijnen en kwalen veroorzaakt.

Als je nog niet bent gediagnosticeerd maar denkt fibromyalgie te hebben, dan verzamel je beter alle geduld dat je in je draagt. De kans is namelijk erg groot dat je meerdere artsen zult moeten raadplegen om de juiste diagnose te krijgen, met de mogelijkheid dat de diagnose niet juist is.

Hoe verloopt een fibromyalgie onderzoek?

Zoals gezegd zijn de symptomen niet meetbaar met standaardtesten, waardoor fibromyalgie enkel kan worden gediagnosticeerd door middel van een fibromyalgie test. Nadat je arts zich heeft geïnformeerd over je algemene gezondheidstoestand en voorkomende aandoeningen in je familie, zal je arts verder een diagnose trachten te stellen door middel van een groep symptomen, een daarvan is de uitstralende pijn.

Bij een fibromyalgie test gebruiken artsen ook “gevoelige of drukpijnlijke punten” om een fibromyalgie diagnose te stellen. Dit betekent dat mensen met fibromyalgie extra pijn voelen wanneer een arts stevige druk uitoefent op 18 gevoelige punten van het lichaam.

Hoewel de exacte fibromyalgie oorzaak moeilijk te identificeren is en er geen remedie is voor de aandoening, zijn er heel wat behandelingsopties beschikbaar voor je pijn en vermoeidheid. Veel mensen vinden de meest positieve uitkomst in een mix van natuurlijke medicijnen, een voedingschema of fibromyalgie dieet en zelfzorgtechnieken.

Fibromyalgie en natuurlijke supplementen

De fibromyalgie oorzaak is onbekend, wat uiteraard de reden is waarom de aandoening nog alijd geen geneesmiddel heeft. Daarom richt de fibromyalgie behandeling zich op het verlichten van de fibromyalgie symptomen. Fibromyalgie behandelingen kunnen medicatie, veranderingen in levensstijl en holistische opties omvatten.

Kruiden en voedingssupplementen kunnen helpen, maar er bestaat helaas geen remedie die voor iedereen werkt. Lees hieronder verder welke kruiden kunnen helpen bij een fibromyalgie behandeling.

Panax ginseng

Deze plant staat ook bekend als Aziatische ginseng, Koreaanse ginseng en Chinese ginseng en is beschikbaar als een kruidensupplement. De gemiddelde aanbevolen dosering is 200 tot 500 milligram per dag. Panax ginseng kan ook worden aangetroffen in de vorm van een theezakje en als een wortel in zijn natuurlijke staat. Je kunt 1 theelepel gehakte, gekookte wortel gebruiken om 1 kopje thee te zetten. Hoewel het relatief nieuw is voor de westerse wereld, wordt ginseng al duizenden jaren medicinaal in heel Azië gebruikt. Een onderzoek naar het gebruik van Panax-ginseng bij mensen met fibromyalgie gaf aan dat het effectief is voor het verminderen van pijn en het aantal gevoelige punten op het lichaam. Dezelfde studie gaf ook aan dat ginseng je slaapkwaliteit verbetert, vermoeidheid vermindert en de algehele tevredenheid over het leven verbetert.

St.Janskruid

Sint-Janskruid kan helpen bij het verlichten van depressies bij mensen met fibromyalgie. Het kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. St. Janskruid is verkrijgbaar in tablet- en capsulevorm. Dit bloeiend kruid is ook verkrijgbaar als extract, in olievorm. De aanbevolen dosering varieert van 250 tot 300 milligram, twee tot driemaal per dag.

Opgelet, St. Janskruid kan een negatieve invloed hebben op bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva en anticonceptiepillen. Je kunt me altijd contacteren voor een vrijblijvende gezondheidsanalyse of gesprek, voordat je St. Janskuid gaat gebruiken.

Melatonine

Voor wie melatonine niet kent, het is een natuurlijk hormoon dat geproduceerd wordt in de pijnappelklier, die zich in de hersenen bevindt. Melatonine wordt ook synthetisch geproduceerd en is verkrijgbaar als supplement. Dit hormoon helpt de slaapcycli te reguleren, waardoor het gunstig kan zijn voor mensen met fibromyalgie. Melatonine kan de kwaliteit van de slaap verbeteren en vermoeidheid verminderen. De aanbevolen dosering varieert van 0,3 tot 5 milligram per dag. ( expert hulp bij melatonine gebruik verplicht! )

Chlorella pyrenoidosa

Chlorella pyrenoidosa is een alg of wier geoogst uit zoetwaterbronnen. Het bevat veel macronutriënten, waaronder vitaminen, mineralen en eiwitten. Chlorella pyrenoidosa is verkrijgbaar als voedingssupplement. Een studie heeft uitgewezen dat mensen met fibromyalgie een betere levenskwaliteit ervaren, als gevolg van een algemene vermindering van de fibromyalgie symptomen door het innemen van chlorella in supplementvorm. Deelnemers aan de studie kregen een combinatie van 10 gram pure chlorella als tablet en een hoeveelheid chlorella-extract per dag, dit gedurende twee tot drie maanden.

Alcar

Alcar is een aminozuur dat op natuurlijke wijze door het lichaam wordt aangemaakt. Maar het wordt ook synthetisch vervaardigd en is als voedingssupplement verkrijgbaar. Een onderzoek, gerapporteerd in Clinical and Experimental Rheumatology, gaf aan dat alcar pijn en depressie bij mensen met fibromyalgie kan verminderen. Een deel van de deelnemers aan de studie kregen gedurende 12 weken dagelijks een dosering van 1500 milligram alcar toegediend. Anderen kregen duloxetine, een antidepressivum. Hoewel onderzoekers aangaven dat meer studies nodig zijn, toonden beide groepen een verbetering van de symptomen.

Alfa-liponzuur

Alfa-liponzuur is een antioxidant die in elke cel van het lichaam voorkomt. Het wordt ook gevonden in voedingsmiddelen, zoals biergist, spinazie, rood vlees en orgaanvlees. Maar alfa-liponzuur kan ook gevonden worden als supplement in capsule vorm. Daarnaast kan het ook via een injectie worden toegediend. Alfa-liponzuur kan helpen de pijn in de diabetische zenuw te verminderen.

Alfa-liponzuur kan ook de hersenen en het zenuwweefsel beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vanwege het positieve effect van alfa-liponzuur op de pijn in de diabetische zenuw, is er momenteel een proefonderzoek gaande om het potentieel voor het verminderen van pijn bij mensen met fibromyalgie te analyseren.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat kan worden gevonden in een breed scala van voedingsmiddelen, waaronder amandelen, pompoenpitten, donkere chocolade en spinazie. Het is ook verkrijgbaar in capsule vorm en als een actuele oplossing.

Uit een studie die is gepubliceerd in de Journal of Korean Medical Science, bleek dat vrouwen met fibromyalgie een lager magnesiumgehalte hebben, evenals andere mineralen in hun lichaam. Gebaseerd op deze bevindingen, probeerde een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Integrative Medicine, om de effecten van magnesium, lokaal toegepast op mensen met fibromyalgie, te bepalen. Deelnemers aan de studie ontvingen een oplossing van 400 milligram magnesium, twee keer per dag en gedurende één maand. De resultaten waren positief, met een algemene verbetering van de fibromyalgie symptomen.

Nevenwerkingen en risico’s

Heel veel kruiden en supplementen zijn verkrijgbaar in winkels en online webshops. Het is belangrijk dat je weet dat deze gemakkelijke toegang niet meteen leidt tot een algemene veiligheid. Veel supplementen, zoals sint-janskruid, kunnen interfereren met andere medicijnen die je misschien al gebruikt. Andere, zoals alfa-liponzuur, kunnen bijwerkingen hebben, zoals huidirritatie. Melatonine kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Ginseng kan bij sommige mensen de slapeloosheid verergeren, ook al helpt het om slapeloosheid bij anderen te verlichten.

Kruidensupplementen moeten voldoen aan de productierichtlijnen die opgesteld worden door de Food and Drug Administration (FDA). Ze worden echter beschouwd als voedingssupplementen, en niet als medicijnen of voedsel. Neem gerust contact met me op om te bepalen wat deze producten voor jou kunnen betekenen. Ik beveel je graag kruiden en supplementen van vertrouwde merken aan, zodat je er zeker van kunt zijn dat de suppelementen die je neemt, wel degelijk voor jou van toepassing zijn.

Waarom kiezen voor een fibromyalgie dieet?

Of je nu te kampen hebt met de symptomen van fibromyalgie of een andere lichamelijke aandoening, een gezond en goed gebalanceerd voedingsschema is noodzakelijk voor iedereen.

Als de symptomen van weke delen reuma jouw leven op zijn kop zetten, dan zou je voeding moeten bestaan uit vers fruit en groenten, volle granen, gezonde vetten, beperkte volle zuivelproducten en eiwit, zoals kip of vis. Vermijd McDonalds en ongezond voedsel, inclusief alles wat wordt verwerkt of gefrituurd. Beperk ook de hoeveelheid zout en suiker in je dieet.

Voedsel als energie

Fibromyalgie is een aandoening die je volledig kan uitputten. Herbronning is dus heel belangrijk en dit vind je in voedsel dat je opnieuw energie geeft. Zoek je toevlucht dus niet in zoetigheden, maar wel in voedingsmiddelen die je batterijen opladen. Het is goed om te weten dat je beter eiwitten of vetten samenvoegt met koolhydraten. Dit vertraagt hun absorbtie. Een aantal energie-gevers zijn: amandelen en andere noten en zaden, tofu, havermout, bonen, broccoli, donkere bladgroenten en avocado.

Optimaal gewicht met een fibromyalgie dieet

Een ander voordeel van een fibromyalgie dieet is dat het je kan helpen om je gewicht onder controle en/of op peil te houden. Zoals eerder vermeld in dit artikel: mensen met fibromyalgie die ook zwaarlijvig zijn, verkrijgen een betere levenskwaliteit als ze eenmaal afvallen. De pijn vermindert, depressies lijken meer overwinbaar, je ervaart minder gevoelige punten en je slaapt beter. Gewicht speelt een belangrijke rol in een fibromyalgie behandeling.

Heb ik fibromyalgie?

Laten we deze vraag verder aanvullen met volgende vragen:

  • Heb ik fibromyalgie als ik lange periodes van vermoeidheid ervaar?
  • Heb ik fibromyalgie als ik me bewust ben van het feit dat mijn vermoeidheid het resultaat is van een voor de hand liggende aanhoudende fysieke inspanning?
  • Heb ik fibromyalgie als ik dingen vergeet?
  • Heb ik fibromyalgie als ik regelmatig hoofdpijn heb?
  • Heb ik fibromyalgie als iemand in de familie met deze aandoening werd gediagnosticeerd?
  • Heb ik fibromyalgie als ik moeilijk recupereer na een fysieke inspanning?
  • Heb ik fibromyalgie als ik diepe pijn voel in mijn lichaam?
  • Heb ik fibromyalgie als ik aan overgewicht lijdt en een of meerdere symptomen ervaar?
  • Heb ik fibromyalgie als ik een slechte nachtrust ervaar?

Op alle bovenstaande vragen, kan niet met zekerheid geantwoord worden of je wel of niet aan fibromyalgie lijdt. Simpelweg omdat de oorzaak onbekend is en ook omdat de meeste symptomen van fibromyalgie ook terugkomen bij andere aandoeningen.

Zet vandaag nog de eerste stap

Leven met pijn en vermoeidheid is niet leuk. Het verstoort je levensvreugde en vitaliteit. Nergens zul je ook een genezing vinden voor deze aandoening of de symptomen ervan. Maar alles begint bij die ene eerste stap: een gezondheidsanalyse. Zelfs al word je uiteindelijk gediagnosticeerd met de aandoening en wordt er je verteld dat er geen remedie is, ik ben van mening dat alle symptomen verbonden aan fibroyalgie behandelbaar zijn.

Bij mij kun je terecht voor een betrouwbare fibromyalgie test die bestaat uit een uitgebreide gezondheidsanalyse. Uit deze analyse zal blijken of jouw klachten gegrond zijn of dat het helemaal niet om fibromyalgie gaat maar een andere aandoening. Dit kan ik je vertellen na de analyse en de fibromyalgie diagnose door middel van bloedonderzoek, onderzoek van de ontlasting, een iriscopie, een body scan en lichamelijke onderzoek. Ik bepaal zelf wat nodig is, zodat je geen tijd verliest of verdere ongemakken ervaart.

Of het nu gaat om fibromyalgie of een andere gelijkaardige aandoening, ik kan je symptomen ( oorzaken ) behandelen met mijn eigen individuele behandelingsformules en hierdoor je levenskwaliteit sterk verbeteren.

Mijn formules hebben al heel wat mensen geholpen en bestaan uit behandelingen in mijn praktijk, natuurlijke medicijnen en mijn eigen ontwikkelde voedingsschema voor thuis. Mijn voedingsschema is geen fibromyalgie dieet maar wel erg interessant. Het geeft je informatie over welke voedingsmiddelen goed voor je zijn, welke niet en welke voeding wel en niet met elkaar gecombineerd kan of mag worden om ontstekingen in het lichaam te vermijden.

Contacteer me vrijblijvend voor een gesprek. Of je werkelijk aan fibromyalgie lijdt, kom je bij mij te weten. Ik los de oorzaak van je gezondheidsproblemen op en niet de symptomen.