Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Maagzuur

Maagzuur is een hele agressieve zoutzuur. De taak van maagzuur is om je ingenomen voedsel “schoon” te maken en te helpen verteren. Hoe zuurder je maagzuur hoe beter dit schoonmaakproces loopt.

Probleem is dat veel van onze hedendaagse verpakte voedsel veel stoffen zitten die je maagzuur onnodig gaan verdunnen. Deze verdunde maagzuur kan dan zeker niet zijn functie volledig vervullen Waardoor er in onze hele spijsverteringstraject obstakels zullen ontstaan.

Eén van de kenmerken van goed maagzuur is dat het heel zwaar weegt. Zware maagzuur blijft dus onderin je maag liggen waar de bekleding sterk genoeg is om tegen dit sterke zuur te kunnen. Als maagzuur dunner wordt, dan heeft het de neiging om minder zwaar te gaan wegen waardoor het opstijgt in de maag, zich met slijm gaat verbinden en een soort schuimige substantie wordt.

Deze schuimige substantie komt naar boven in je slokdarm en geeft dat gevoel van branderigheid. Onterecht wordt nu gedacht dat dit gevoel van zuurbranden het resultaat is van teveel maagzuur. Het is te gek om hiervan uit te gaan. Want maagzuur is echt zo zuur dat het letterlijk een gat in je hand zou branden.

Dus maagzuur dat omhoog komt, is nooit teveel maagzuur. Het zou ook letterlijk een gat in je slokdarm, kaken en gezicht branden. Het is daarom met zekerheid verdund maagzuur. Alle middelen om het zogenaamde “teveel aan maagzuur” te verminderen, verergeren het probleem. Het echte maagzuurniveau dat eigenlijk veel te laag en verdund is, ga je nog meer verdunnen.

Waarom lijkt het dan of je probleem opgelost is als je van die medicijnen tegen teveel maagzuur neemt. Omdat het de receptoren lam legt die dienen om de registratie van brandzuur door te geven. En ja … als je niets meer voelt, denk je … ik ben er vanaf. Niets is dus minder waar.

Maagzuur – Kan het nog erger?

Ja helaas het kan nog erger. Want alle middelen die je maagzuur gaan verlagen, hebben een risico voor je hele welzijn en vooral hart en longen.

Maagzuur – Hoe komt dit?

Wel … als je maagzuur verdund is, verlaagd is, kan het niet goed functioneren. Met andere woorden niet goed helpen om je voedsel te verteren. Er komen dan veel onverteerde resten in je darmen. Je darmen zwellen op. Doordat je darmen opzwellen (en we kennen allemaal mensen die opgezwollen buikjes hebben), krijgen je luchtwegen en darmen veel minder plaats. Daardoor gaan ze minder plaats opeisen en dus kleinere bewegingen maken.

Je longen nemen kleine zuurstofhapjes en je hart maakt kleine pompbewegingen.

Resultaat : minder zuurstof in je lichaam – je hart (zie ook het blog over hoge bloeddruk) gaat minder goed alle voedingsstoffen rond brengen en minder goed rommel ophalen, je hartkleppen verslijten … en wat jij dacht dat gewoon startte met “ach, ik heb wat last van maagzuur” eindigt in een heel ander verhaal.

Maagzuur – Wat nu?

Vermits het hele maagzuurprobleem te maken heeft met spijsvertering, moet we de oplossing zoeken in een juist voedingspatroon en vooral voedingscombinaties.

Het leidt ons in dit blog te ver om je daarin alle tips te geven. Sowieso is er alvast 1 ding dat je NU kan doen en dat is je aanmelden voor “Reclaim your Health – Living Made Simple” Video serie, waarin ik je meer vertel over de vele fouten/mythes die er op vlak van voeding en beweging bestaan, zodat jij alvast niet in die valkuilen trapt.

Ps: in deze gratis video serie verklap ik jou waarom het absoluut SLECHT voor je is om een smoothie of sappenkuur te doen.

Maagzuur – toch al wat extra tips voor jou

TIP 1 : Als we als vertrekpunt al zouden kunnen beginnen om niet tijdens de maaltijd te drinken dan is op zich de eerste stap gezet naar het intact houden van het zuurniveau van je maag.

TIP 2 : Verder zal het stoppen met het gebruik van maagzuurremmers al voor de meeste mensen met lichte zuurbranden soelaas kunnen bieden.

TIP 3 : Het eten van bittere stoffen zoals het witloof van sinaasappel en de schil en klokhuis van een appel zal je al in staat stellen om een aantal kinderstapjes te zetten richting betere maagzuur kwaliteit.

TIP 4 : Een volgende oplossing is om geen melk van de koe te gebruiken en zeker ook niet bij de maaltijd. Hierdoor blijft je maagzuur kwaliteit ook al een stuk intact.

En natuurlijk TIP 5 : sluit je aan bij Rassie’s Regain Your Health community door jouw gratis cadeautje te claimen : de Video serie : Regain Your Health – Living made simple