Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Hernia

Pijn in je rug of dit nu bovenin je rug, in je nek, midden in je rug of in je onderrug zit.

Het verandert je levenskwaliteit aanzienlijk. De pijn kan zichzelf gelokaliseerd gedragen dat wil zeggen zichzelf beperken tot een spier of spiergroep zonder noemenswaardige uitstraling of zelfs pijn in één van de ledematen. Voor gelokaliseerde rug en nekpijn wordt er voornamelijk zelf zorg zoals pijnstillers ingezet. Paracetamol en diclofenac zijn hier voorbeelden van. Pas als je pijn heel erg is geworden dan worden er zwaardere pijnstillers ingezet om de scherpe pijnen die vooral met je uitstraling te maken hebben het hoofd te bieden. Enkele voorbeelden hier zijn tryptizol en zelfs morfine.

Vaak word er te laat hulp gezocht

Wanneer je rugpijn zo erg is geworden dat het je normale functioneren in de weg staat dan wordt er vaak pas hulp gezocht. Omdat je bij erge rugpijn heel vaak aan niets anders kunt denken is het ook dan niet mogelijk om normaal te functioneer zoals werk en ontspanning. Het begint je leven te beheersen.

Naarmate de disfunctie toe begint te nemen door vooral de uitstraling merk je dat je situatie ernstiger is. Wanneer er sprake is van wisselende uitstralingspijnen dan spreken we vanuit de natuurgeneeskundige van een fase die aankomend aankomend hernia wordt genoemd. Het wil niet per definitie zeggen dat deze fase automatisch zal overgaan in een volwaardige hernia. Het kan zelfs jaren zo door blijven zeuren zonder om een volwaardige hernia te worden.

Aankomend hernia

Tijdens de fase die aankomend hernia genoemd wordt kan men redelijk tot slecht functioneren. De uitstraling pijnen is ook dan niet altijd hetzelfde of neemt niet altijd dezelfde vormen aan het kan soms aan de linkerzijde van de ruggenmerg zitten of aan de rechterzijde.

Bukken wordt,vooral bij de lage rugpijn situaties, steeds moeilijker en heel vaak wordt er dan ook bedrust voorgesteld. Voordat je het weet is de situatie chronisch geworden en in deze fase van je rugpijn nemen ook vaak depressieve gevoelens toe. Zelf autorijden kan in zeer ernstige gevallen afgeraden worden en is ook niet meer mogelijk door pijn waardoor je afhankelijk hand om hand kan toenemen.

Zelfs je sociale contacten worden geminimaliseerd omdat mensen met rugpijn vaak aan niets anders kunnen denken en het bezoeken of zelf ontvangen van vrienden en kennissen begint af te nemen. Je voelt je sociaal geïsoleerd.

Herken jij jezelf in één of meerder van deze fases?

Dan zit je bij mij aan het juiste adres. Tijdens mijn gezondheidsanalyse intakefase betreffende rugpijn kijk ik in de eerste instanatie naar je constitutionele factoteren.

Heb je bijvoorbeeld aanleg voor verzuring in je spieren? Voer je afvalstoffen vanuit je spijsverteringssysteem makkelijk af? Heb je voldoende bloed zuurstof in je cellen? Hoe bewegelijk of stijf zijn je gewrichten? Verder test ik of alle betrokken zenuwen goed functioneren.

Mijn behandelingsplan is erop gericht in de eerst instantie om de rugpijn veroorzaakt door bijvoorbeeld verzuring te verzachten en te herstellen dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Hier gebruikt ik verschillende behandelingsvormen zoals acupunctuur, laserpunctuur, laser, homeopathische of kruidenmedicijnen en ook verschillende drukpuntbehandelingstechnieken. Denk hier aan medisch shiatsu en Do In.

Revalidatie traject

Wanneer je pijn en of je uitstraling begint af te nemen dan begin ik om de bewegelijkheid van alle betrokken gewrichten te verbeteren. Daarna kan een revalidatie traject gericht op alle individuele factoren zoals o.a. leeftijd en bewegingsvoorkeur ingezet worden om de rugspieren te versterken en de bewegingsvrijheid in je rug verder te vergroten.

Ik heb al heel veel mannen en vrouwen van hun rugklachten en hernia af kunnen helpen.