Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Medisch-Shiatsu

Wat is Medisch Shiatsu nu precies?

De grondlegger van Medisch Shiatsu is Tokujiro Namikoshi, geboren in 1905 in Japan. In 1955 kreeg Shiatsu voor het eerst wettelijke erkenning als medische specialisme van de Japanse overheid. Shi (vinger), atsu (druk) zeg al genoeg, vinger druk op punten gelegen op de energiebanen (meridianen). Er zijn een aantal punten die gebruikt worden die niet gelegen zijn op de energie banen, en ze heten daarom ook dan de extra punten.

kenmerken van Medisch Shiatsu

Een van de eerste en misschien de belangrijkste kenmerken van Medisch Shiatsu is het feit dat er op de ont ‘blote’ huid wordt gedrukt, en niet over kleding heen. Als er energie overdracht plaats moet vinden van de behandelaar direct op de druk punten dan zal kleding de energie overdracht verstoren. De therapie kan in principe overal uitgevoerd worden, omdat er geen tot weinig hulpmiddelen nodig zijn. De drukpunten zijn krachtig maar er hoeft in principe geen harde druk uitgeoefend te worden wat Medisch Shiatsu een prettige therapie maakt om te ondergaan.

Medisch Shiatsu maakt dan ook gebruik van de meridiaanleer, dus kennis van de energie- banen die over het lichaam lopen, met alle aanverwante energiepunten. Iedere energiebaan heeft zijn eigen eigenschappen of mogelijkheden, en iedere punt op een energiebaan dus ook. Een gedegen kennis van alle energiebanen met alle punten is dan ook onontbeerlijk voor de correcte toepassing van Medisch Shiatsu.

Medisch Shiatsu werkt heel snel bij o.a. spierklachten zoals spierstijfheid, stijve en strakke gewrichten, bij spijsverteringsproblemen, doordat er directe druk op de spijsvertering gerelateerde gebieden en punten wordt uitgeoefend, zodoende kan de spijsvertering snel en krachtig beïnvloed worden.

Kenmerken van Jin Shin Do

Jin Shin Do, een energetische vorm van de behandeling van psychische klachten, is een onderdeel van Medisch Shiatsu. Bij Jin Shin Do wordt gebruik gemaakt van een subtiele verbinding van specifiek uitgekozen punten, om, vervolgens via het energiebanen systeem angsten en bepaalde gedachten patronen te beïnvloeden, Jin Shin Do moet gewoonweg ondergaan worden om te “voelen“ wat het precies doet.