Logo Centrum voor Natuurgeneeskunde Pomt

Iriscopie

Iriscopie is een diagnose vorm en staat ook bekend als de optalmatropefenomenologie. Dit is een wetenschap die haar oorsprong heeft in oud Duitsland. De Hongaar Ignaz von Pecsly heeft die iris van een uil bestudeerd en heeft daarin tekens waargenomen van een gebroken poot. Nadat zijn poot was genezen zag van Ignaz een helingteken in de plaats van de ziekte teken ontwikkelen. Zodoende begon hij later ook mensen irissen te documenteren en te besturen. Later zijn andere geneesheren van die tijd begonnen om ook onderzoeken te doen naar de iriscopie.

In de 70tige jaren is de Amerikaan Doctor Benard Jensen begonnen om de iriscopie in Amerika uit te bereiden als een universitaire leerrichting en begon sommige universiteiten om de iriscopie aan te bieden als een wetenschappelijk afstudeerrichting. De iriscopie was nooit bestemd om een direct ziekteprocessen uit de iris waar te nemen. Maar om een totaalbeeld van iemands ziekte en gezondheidsprocessen aan te verschaffen. De iriscopie kent een aantal constitutie type waar mensen in ingedeeld zijn. We zullen hier slechts de hoofd constitutietypes bespreken omdat het anders te veel materie zal zijn.
Lymfatisch constitutie type

De lymfatische constitutie type zijn mensen met een aangeboren zwakte betreffende hun lymfesysteem. Deze groep mensen hebben ook heel vaak gevoelige zenuwen en zijn vooral fijngebouwde en hoog sensitieve. Het zijn ook kunstzinnige mensen met een gevoel voor humor en de neiging om soms taken niet af te maken. Daarnaast kunnen ze erg rondspringen tussen wat ze nu wel en niet willen.

De Sleutel tot Gezondheid en Energie: Onmisbare Recepten

Ontdek de principes achter de meest essentiële recepten voor een energiek en gezond leven

Ontstekingen ter hoogte van de klieren zoals amandelen en luchtwegproblemen zijn dan ook vaak eigen aan deze groep. Lymfatische types zijn ook vaak kouwelijk en hebben de neiging om snel uitgeput te raken omdat ze over minder energiereserves beschikken dan de andere constitutie type.

Vooral baby’s en kinderen ontwikkelen vaak overgevoeligheden en allergieën. Ze hebben ook de neiging om sommige voedselsoorten te kunnen verdragen. Hun iris kleur is grijs tot grijs blauw.

Hematogenen type

Hematogen constitutie type zijn robuuste menselijke types. De iris kleur is bruin tot bruinachtige. Deze mensen zijn vooral lever gestuurd en hun zwakheid zit hem in hun lever/gal systeem. Ze zijn vaak gekenmerkt door gal en/of leverstenen.

Hoge bloed cholesterol en vervetting van de bloedvaten komt vaak voor. Hematogen types zijn ook vaak minder creatief en gevoelig dan de lymfatische iris soorten maar wel standvastig in hun besluitvorming. Daarnaast zijn ze fysiek gesproken ook forser gebouwd en hebben ze groter spieren en dikkere botten.